Składniki:
2 kg czerwonych buraków (nie mogą być nawożone!)
1 spora marchew
1 średni korzeń pietruszki
1 mały seler korzenny
1 duże jabłko z gatunku szara reneta
bulion warzywny
czarny pieprz ziarnisty
liście laurowe
sól
Wykonanie:
1.) Buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłko (jabłko dodatkowo pozbawić
gniazd nasiennych) obrać ze skóry i zetrzeć na grubym tarle, lub pokroić w
drobną kostkę.
Rozdrobnione warzywa do barszczu. |
2.) Tak przygotowane, w odpowiednio dużym rondlu zalać wrzącym bezmięsnym bulionem na tyle, aby
pokrył warzywa na kilka centymetrów. Pod przykryciem odstawić na 3 godziny aby
buraki oddały kolor i smak. Kolejno dodać przyprawy i na maleńkim ogniu, pod
przykryciem gotować tak długo, aż buraki zmiękną. Wtedy przecedzić i w razie
potrzeby dosmaczać wg indywidualnych potrzeb.
Dodanie jabłka wnosi ciekawy winny smak. Wywar ugotowany takim sposobem
jest doskonałym uzupełnieniem wszelkich stołów i bufetów na małych i dużych
przyjęciach.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.