piątek, 3 stycznia 2020

Intensywny czerwony barszcz wegański na zbliżjących się 3 Króli.

Wyjątkowo intensywny wegański barszcz na przyjęcia w rodzinnym gronie.


Bardzo elegancki wariant. Ugotować buraki pokrojone w kostkę. Umieścić w filiżankach. Zalać gorącym wywarem i podawać z dodatkiem listka mięty, połówkami winogron (bez pestek) i odrobiną świeżo utartego chrzanu.
Składniki:
2 kg czerwonych buraków (nie mogą być nawożone!)
1 spora marchew
1 średni korzeń pietruszki
1 mały seler korzenny
1 duże jabłko z gatunku szara reneta
bulion warzywny
czarny pieprz ziarnisty
liście laurowe
sól

Wykonanie:
1.) Buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłko (jabłko dodatkowo pozbawić gniazd nasiennych) obrać ze skóry i zetrzeć na grubym tarle, lub pokroić w drobną kostkę.

Rozdrobnione warzywa do barszczu.
2.) Tak przygotowane, w odpowiednio dużym rondlu zalać wrzącym bezmięsnym bulionem na tyle, aby pokrył warzywa na kilka centymetrów. Pod przykryciem odstawić na 3 godziny aby buraki oddały kolor i smak. Kolejno dodać przyprawy i na maleńkim ogniu, pod przykryciem gotować tak długo, aż buraki zmiękną. Wtedy przecedzić i w razie potrzeby dosmaczać wg indywidualnych potrzeb.

Dodanie jabłka wnosi ciekawy winny smak. Wywar ugotowany takim sposobem jest doskonałym uzupełnieniem wszelkich stołów i bufetów na małych i dużych przyjęciach.

Tadeusz Gwiaździński 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...