Czyli osoby, które nie akceptują króliczego mięsa z powodzeniem mogą je zastąpić filetem z piersi kurczaka. W sumie minimalna różnica smakowa.
Polski królik na lekko azjatycką nutę. Przy okazji danie można podawać jako popisowe. |
400 - 500 g oczyszczonych z błon filetów z królika (zastępczo piersi kurczaka)
sklarowane masło do smażenia
1 dojrzały owoc mango
1 spora łyżka świeżego masła
100 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
50 ml białego wytrawnego wina (absolutnie nie może być kwaśne)
1 spory anyżek gwiazdkowy
gałka muszkatołowa w całości - kawałek wielkości 0,25 wycięty z całej sztuki
2 cm laski cynamonu (w całości)
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki wg indywidualnej potrzeby
sól
ew. nieco sproszkowanej czerwonej papryczki chili
Wykonanie:
1.) Oczyszczone, umyte i pozbawione błon filety z królika (względnie kurczaka) lekko posolić i w całości przesmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron stosując 1 - 2 łyżki sklarowanego masła. Razem z patelnią wstawić na 25 - minut na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C.
Grzeje góra + dół. UWAGA! W przypadku kurczaka - 140 stopni. Jw. grzeje góra + dół.
2.) Umyty owoc mango osuszyć i obrać ze skóry. Wyciąć i wyrzucić pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym świeżym masłem. Dodać soki cytrusowe, sól i kto lubi chili. Pod przykryciem gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut - ale nie dłużej.
3.) Wrzucić przyprawy i dalej pod przykryciem gotować tak samo jak w punkcie 2. Zdjąć z ognia i przecedzić. Czysty sos bez przypraw zmiksować na gładko.
4.) Mięso pokroić po skosie w niezbyt cienkie plastry i podawać na podgrzanych talerzach na lustrze z świeżo wykonanego sosu.
Idealnym dodatkiem może być ryż basmati ugotowany po persku.
Ryż po persku z berberysem.
Składniki:
1 marchew średniej wielkości
3 łyżki pokrojonych w wiórki, wyłuskanych migdałów
3 nie całkiem pełne filiżanki ryżu basmati
4 + 0,3 filiżanki zimnej wody
2 szczypty wiórek szafranu
1 + 2 + 2 łyżki masła
0,7 szklanki suszonego berberysu
(w zastępstwie można użyć suszonych żurawin, w ostateczności
rodzynek typu koryntki)
0,3 szklanki
mięsistych rodzynek (albo przy braku berberysu 1 cała)
wiórki skórki pomarańczowej z 1 owocu
Wykonanie
1.) Marchewkę pokroić w drobną słomkę i powoli na małym ogniu
przesmażyć stosując 1 łyżckę masła. Na koniec dodać nieco cukru i wymieszać.
2.) Do wysokiego garnka o grubym dnie wrzucić 3 niepełne
filiżanki ryżu i zalać je 4 filiżankami zimnej wody. Postawić na ogniu i
doprowadzić do wrzenia. Pogotować na małym ogniu jeszcze przez 5 minut i
przecedzić prze duże sito. Przelać zimną wodą i dobrze osączyć.
3.) Do tego samego garnka, w którym gotował się ryż wrzucić 2 łyżki masła. Gdy się całkowicie się roztopi dodać szczyptę szafranu i wymieszać. Osączony ryż układać warstwami, przedzielając je kilkoma równo rozprowadzonymi wiórkami migdałów i podsmażonej marchwi.
Ostatnią warstwę powinien stanowić czysty ryż. Posypać drugą
szczyptą szafranu i powoli wlać
0,3 filiżanki zimnej wody.
4.) Cały spód pokrywki garnka płasko pokryć czystą lnianą
(bawełnianą) ściereczką i w ten sposób przykryć garnek. Garnek postawić na
płytce elektrycznej nastawionej na jedynkę na 50 minut.
UWAGA! Kto w domu dysponuje tylko kuchenką gazową, musi
stawiać garnek na odpowiednio grubej metalowej płytce i nastawić gaz na
możliwie najmniejszy płomień!
Ściereczka musi być tak duża, aby swobodnie pokrywała cały
obwód garnka!
5.) Berberys i rodzynki posiekać dużym ostrym nożem. Na patelni
na małym ogniu roztopić 2 łyżki masła. Gdy już będzie gorące, dodać posiekane
suszone owoce i wiórki skórki pomarańczowej. Smażyć przez 5 –7 minut. Od czasu
do czasu zamieszać.
6.) Czynności końcowe. Podgrzać odpowiednio duży półmisek. Garnek odstawić z ognia i
zdjąć pokrywkę. Szybko wydobyć prawie cały ryż, umieszczając go w przygotowanym
półmisku. Dodać podsmażone gorące owoce razem z masłem z patelni i szybko
wymieszać. Plastry przypieczonego ryżu z dna garnka ułożyć na wierzchu
przypieczoną stroną do góry.
7.) Podawanie. Podaje się jako dodatek do dań głównych,
szczególnie do mięs lub ryb z sosami na słodko.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.