wtorek, 14 stycznia 2020

Bogata jajecznica na bekonie na mocne karnawałowe śniadanie.

Czasami po szalonej karnawałowej nocy pojawia się apetyt na autentycznie wzmocnione śniadanie. Poniżej przepis na jajecznicę z płasko i równo usmażonymi plastrami bekonu.

Jajecznica na bekonie podawana z dodatkowymi plastrami bekonu.
Składniki na 2 porcje:
4 jaja
100 - 150 g bekonu tylko lekko podwędzonego!

Wykonanie:
1.) Większą część plastrów bekonu poprzecznie podzielić na połowy. Ułożyć płasko na suchej teflonowej patelni.


2.) Plastry bekonu na całej powierzchni pokryć papierem do pieczenia. Na tym ustawić dobrany wielkością stalowy garnek o grubym dnie.

Bekon smażony bez zalecanego obciążenia ulegnie pomarszczeniu.
3.) Postawić na ogniu (stopień 3) na 4 - 5 minut. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.

Usmażone w ten sposób plastry bekonu nie ulegają pokurczonemu odkształceniu.
4.) Pozostałą część bekonu pokroić w kostkę i przesmażyć na tej samej patelni.


5.) Wbić roztrzepane jaja i usmażyć wg zasad. Podawać natychmiast.

Solić z umiarem bowiem bekon potrafi być dość słony.
Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie.
      Też lubię takie odgrzewane dania, skazane na zapomnienie ze względu na histerię "anty chlesterolową".

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...