Jajecznica na bekonie podawana z dodatkowymi plastrami bekonu. |
4 jaja
100 - 150 g bekonu tylko lekko podwędzonego!
Wykonanie:
1.) Większą część plastrów bekonu poprzecznie podzielić na połowy. Ułożyć płasko na suchej teflonowej patelni.
2.) Plastry bekonu na całej powierzchni pokryć papierem do pieczenia. Na tym ustawić dobrany wielkością stalowy garnek o grubym dnie.
Bekon smażony bez zalecanego obciążenia ulegnie pomarszczeniu. |
Usmażone w ten sposób plastry bekonu nie ulegają pokurczonemu odkształceniu. |
5.) Wbić roztrzepane jaja i usmażyć wg zasad. Podawać natychmiast.
Solić z umiarem bowiem bekon potrafi być dość słony. |
Dobry klasyk :) Lubię!
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie.
UsuńTeż lubię takie odgrzewane dania, skazane na zapomnienie ze względu na histerię "anty chlesterolową".