Tą przekąskę robi się "lewą" ręką.
Przeznaczenie decyduje o wielkości porcji. 1 - 2 łyżki jako "czekadełko". Jak na zdjęciu - przekąska. |
1 filet z lekko wędzonego pstrąga, bez skóry i bez ości
2 łyżki majonezu (najlepiej własnej roboty)
0,5 małej cebulki szalotki
2 łyżki pokrojonego grubego szczypioru
1,5 szklanki listków rucoli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka rzeżuchy ogrodowej
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Czysty filet bez skóry i obrany z ości rozdrobnić i posiekać na jednolitą masę. Wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem w ilości wg własnego uznania.
2.) Osobno wymieszać rucolę z pokrojonym szczypiorem z młodej cebulki i rzeżuchą ogrodową i oliwą. Doprawić wg uznania.
3.) Podawać jak na zdjęciu na podłożu z rucoli i obficie posypane szczypiorem z rzeżuchą.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.