Poniżej maleńka przekąska z koziego
sera Sainte Maure (albo innego, owczego lub jeszcze innego)
Przepis na 4 osoby.
Składniki:
4 plastry sera Sainte Maure, grubości 3 – 4 mm, albo
neutralnego białego owczego twarożku, itp.
1 łyżka octu na miodzie z kwiatów pomarańczy
O ten i inne szokujące smakiem octy szlachetne pytaj w firmie: www.doktorenhof.de |
1 łyżka zielonych listków świeżego majeranku
1 słodka, duża i jędrna truskawka
Wykonanie:
1.) Plasterek sera umieścić centralnie małym talerzyku.
Każdy doprawić kilkoma kroplami wspomnianego octu. Udekorować listkami
majeranku i cienko ukrojonym plastrem truskawki.
Albo:
2.) Na kawałku razowego chleba rozsmarować owczy twarożek, położyć plasterek truskawki i gotowe! |
Odwagi! Nie trzeba wydawać majątku aby znacznie wzbogacić smaki własnej kuchni. Szczególnie
aromatyczne octy potrafią szokująco działać na podniebienia.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.