Od 1 lipca do 15 września 2020 na blogu nastąpi przerwa wakacyjna.
Znaczy komentarze nie pozostaną bez odpowiedzi ale nie będą publikowane
nowe tematy.
Lekko wędzony łosoś + gotowana soczewica + listki zblanszowanej brukselki i przekąska gotowa.
kilka plastrów świeżo i tylko lekko uwędzonego łososia
2 - 3 łyżki ugotowanej soczewicy
kilka sztuk młodej brukselki
oliwa z oliwek
ocet balsamico bianco
Wykonanie:
1.) Brukselkę zblanszować (2 - 3 minuty) w mocno posolonym wrzątku. Dobrze osączyć i pooddzielać listki.
2.) Plastry łososia przyciąć do życzonej wielkości. Ponieważ to ma być przekąska a nie przystawka zaleca się małe porcje.
3. Dobrze osączoną soczewicę wymieszać z łyżką dobrej jakościowo oliwy z oliwek i łyżeczką białego octu balsamico.
4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu jako małą przekąskę.
Tadeusz Gwiaździński
O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jajecznica z rydzami
O tych tegorocznych rydzach należy już zapomnieć. Chyba, że ktoś zamroził nadmiar przyniesiony z lasu. A jeśli nie rydze to mizerną namiastk...
-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
- nie jeden smakosz marzy o tym aby móc choć raz skosztować tego „prawdziwego” tatara z koniny Tatar - potrawa podawana na zimno, ...
To taka przekąseczka. Wróciłam po czasie intensywnego, zdalnego nauczania i ... widzę przerwę wakacyjną. Życzę więc udanego odpoczynku, wolnego od problemów zdrowotnych i pandemii. Pozdrawiam, U.
OdpowiedzUsuńTa wakacyjna przerwa na blogu nie wynika z potrzeby wypoczynku. Wprost przeciwnie. Pojawił się taki ogrom czasowo absorbujących zadań do wykonania, że nie było innego wyjścia.
UsuńMiłych urlopów :-)