Takie bułeczki z powodzeniem można podawać solo jako uzupełnienie do kremowych zup. |
300 - 350 g gotowego ciasta listkowego (francuskiego)
1 jajo
1,5 łyżki białego sezamu
1 łyżka mleka
3,5 łyżki sera gorgonzola
3,5 łyżki białego gładkiego twarożku
2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę cukinii
1 duże jabłko
1 mały ugotowany czerwony burak
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1.) Obrać jabłka i burak. Oba składniki pokroić w niezbyt cienką kostkę. Wymieszać i pod przykryciem odstawić w chłodne miejsce. Tuż przed wydaniem posolić i doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Dodać oliwę i sok z cytryny. Wymieszać i natychmiast podawać.
2.) Do nadzienia oba sery dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać drobno pokrojona cukinię.
Doprawić solą i pieprzem jw. Wymieszać.
3.) Rozwałkowane ciasto kroić w kwadraty o boku ok. 7 - 8 cm. Po środku umieszczać po ok. 2 łyżeczki nadzienia. Sklejać w kopertę. Posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem. Posypać sezamem. Układać na płaskiej blasze do pieczenia.
4.) Wstawić na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekać do zrumienienia przez 20 - 25 minut.
5.) Podawać jak na zdjęciu z sałatką z buraków i jabłka.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.