Kuchnia Śródziemnomorska w łagodnym wydaniu. |
12 sztuk małży (licząc po 3 na osobę)
1 - 2 łyżki sklarowanego masła do smażenia
150 g selera
1 - 2 średniej wielkości mączne ziemniaki (takie jak na placki)
1 łyżka masła
0,5 szklanki mleka
szczypta papryczki piment
kilka gałązek zielonego kopru
świeżo posiekana zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Oczyszczony seler i obrane ziemniaki do miękkości ugotować w dobrze posolonej wodzie.
Dobrze odcedzić. Dodać masło i gorące mleko. Utłuc na jednolitą miazgę. NIE MIKSOWAĆ!
Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
2.) W czasie kiedy seler i ziemniaki będą się gotować, małże posolić z umiarem i na średnim ogniu na sklarowanym maśle smażyć po mniej więcej 3 minuty z obu stron. Pod koniec doprawić czarnym pieprzem.
3.) Podawać jak na zdjęciu z kilkoma świeżo wyciętymi wiórkami skórki pomarańczowej i gałązką absolutnie świeżego kopru.
Tadeusz Gwiaździński
Przyznam, że jeszcze nie jadłam małży, czytałam, jak smakują i wyobrażałam sobie ich smak. hehe Bardzo fajny przepis, chciałabym spróbować. :) Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuńMałże małżom nie są równe. Te mniejsze i te całkiem małe to zupełnie inna bajka. Tu omawiane charakteryzują się w miarę spoistym białym mięsem i w smaku nieco przypominają pierś bardzo młodego kurczęcia. Pytaj o nie w sieci sklepów MAKRO.
UsuńPozdrawiam Tadeusz