Danie wyglądem może mało atrakcyjne ale za to zdrowsze od pieczonej golonki. Można uzupełnić kapeluszami świeżo usmażonych pieczarek. (jak na zdjęciu powyżej) |
0,5 kg ziemniaków (takich jak na placki)
1 łyżka mączki kartoflanej
1 jajo
2 - 3 łyżki drobno pokrojonych i podsmażonych pieczarek
2 łyżki ugotowanej i posiekanej kiszonej kapusty
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 czubata łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
Sałatka:
1 strączek świeżej żółtej cykorii
0,5 szklanki filetów z pomarańczy
0,5 szklanki gęstego greckiego jogurtu (10% tłuszczu)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Wbić jajo, dodać mąkę, sól i czarny pieprz. Wymieszać. Kolejno dodać podsmażone pieczarki i ugotowaną kiszoną kapustę. Wymieszać. Ma powstać jednolita masa. W razie potrzeby dodatkowo doprawić sola i pieprzem.
2.) Zmoczonymi dłońmi formować płaskie kotlety. Smażyć po 3 - 4 minuty z obu stron na średnio rozgrzanym oleju. Podawać prosto z patelni.
3.) Oczyszczoną i umytą cykorię pokroić w talarki o szerokości 2 - 3 mm. Wymieszać z filetami pomarańcz i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Na wydaniu posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką.Podawać razem z wyżej opisanymi kotletami.
Taką sałatkę równie dobrze można podać w charakterze przystawki. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.