piątek, 29 stycznia 2021

Ryba wędkarz (żabnica) albo np. dorsz z mieszanym puree

Polecam żabnicę albo inną dowolną rybę ale morską, bo taka teraz w zimie wnosi do naszych organizmów potrzebne dla zdrowia składniki. Okrzyczane kwasy omega i liczne witaminy.

                  Do tej ryby pasuje niemal każdy dodatek za wyjątkiem kiszonej kapusty
 
Składniki:
300 g fileta z żabnicy (albo w miarę możliwości kablejau, tzn. dorsza atlantyckiego lub arktycznego)
2 łyżki mączki kartoflanej wymieszanej z 0,5 płaskiej łyżeczki przyprawy curry w proszku
2 średniej wielkości ziemniaki
1 korzeń pietruszki
0,5 małego selera
mleko
masło
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz prosto z młynka
gałka muszkatołowa

Wykonanie:
1.) Umyty i wytarty do sucha filet ryby podzielić na porcje. Każdą lekko posolić i obtoczyć w mieszance mączki kartoflanej ze sproszkowaną przyprawą curry. Odstawić na bok na ok. 10 minut.
 
2.) Oczyszczone warzywa i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i utłuc z dodatkiem masła i mleka tak jak ziemniaki.Kto lubi może doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.

3.) Kawałki ryby usmażyć wg zasad.

4.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać na gorąco z utłuczoną masą ziemniaczano warzywną. 
Na wydaniu posypać świeżo i drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
 
Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

  1. Ten dorsz jest super! Pasuje też do niego por duszony w śmietanie- tak przyrządzonego jadałam na Rugii.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Jaja faszerowane pieczarkami

Rok temu były tu jaja faszerowane we własnych skorupkach. Dziś wersja technicznie łatwiejsza bo wystarczy obrać po ugotowaniu. Nie wymaga tr...