Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na coś fajnego dla kochanej osoby z okazji Walentynek to polecam poniżej zamieszczony przepis. Tort Malakoff w wersji nieco zbliżonej do oryginału.
Głównie z myślą o tych, którzy omijają stosowanie żelatyny dalekim łukiem.
Tortownica o średnicy 24 cm
Smakowo z pewnością będzie ozdobą stołu |
22 - 24 ciasteczka biszkoptowe (takie jak do Tiramisu)
0,25 szklanki brązowego austriackiego rumu 38%
0,5 szklanki pełnego pasteryzowanego mleka
Krem:
250 g samo żelującej śmietany QimiQ*
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka z jaj klasy "M"
2 żółtka z jaj klasy "M"
200 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36%)
50 ml likieru Cointreau względnie Grand Marinier
Wykonanie:
1.) QimiQ wydobyć z opakowania na głęboki duży półmisek. Roztrzepać miotełką na gładką masę bez grudek.
2.) Śmietankę ubić do kremowej konsystencji. Nie ubijać na sztywno!
3.) Oba żółtka z dodatkiem dostępnego likieru i cukru pudru ubić nad gorącą kąpielą wodną na spoisty krem. (do tzw. próby róży) Gdy odpowiednio zgęstnieje niezwłocznie przestawić nad pojemnik z zimną wodą i dalej ubijać aż do ostudzenia. Wtedy otrzymana masę wymieszać ze śmietaną QumiQ aż do powstania jednolitej masy. Na koniec ostrożnie połączyć z ubitą śmietanką.
4.) Mleko wymieszać z rumem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 11 sztuk ciasteczek podzielić na połowy. Cienką warstewką kremu dookoła posmarować dno formy w miejscu, w którym styka się z pierścieniem. Na tym, przylegająco jedno do drugiego poustawiać zamoczone na krótko w rumie z mlekiem połówki ciasteczek, zaokrągleniem do góry.
5.) Dno formy w miarę szczelnie pokryć ciasteczkami również krótko zamoczonymi w mieszance rumu i mleka. Tak przygotowane zalać pierwszą warstwą kremu. Na tym układać nową partię ciasteczek i konsekwentnię zalać kremem. Pokryć folą spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Tort do złudzenia przypomina Tiramisu ale to w niczym nie przeszkadza |
* - QimiQ - austriacki naturalny produkt nabiałowy; jest to samo żelująca śmietana o zawartości 15% tłuszczu. Substancja żelująca jest wyprodukowana na bazie roślinnej. Wyrób jest wyjałowiony przez co nie wymaga przechowywania w lodówce. Do nabycia także w Polsce.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Piękny! Przygotuję na 8 marca, bo mam wtedy umówione już spotkanie z przyjaciółkami. No i QimiQ ze sklepu internetowego najwcześniej 19 lutego dotrze. Nigdy o czymś takim nie słyszałam, a chętnie wypróbuję, bo mam takich gości, którzy żelatyny nie tolerują.
OdpowiedzUsuńQimiQ jest wspaniałą pomocą w kuchni. Wiele osób ze znajomych gotujących nie uważa wyrobu za godny uwagi. Dla mnie jest wyręką w wielu wypadkach. Z jednej strony nie pretenduję do żadnych wyróżnień kulinarnych a z drugiej produkt bez problemu łączy się z ogromną ilością najprzeróżniejszych produktów. Nabiał, tłuszcze, alkohol, itp.
UsuńCo do tortu na Dzień Kobiet to będzie w dwóch odcinkach. 2 i 5 marca.
Pozdrawiam
Oj, będę miała dylemat, który tort wybrać.
OdpowiedzUsuńJa zawsze wybieram temat i robię wg upodobań zaproszonych gości. W końcu w przypadku tortu domownicy najczęściej są na drugim miejscu.
Usuń