Było nie było przecież mamy karnawał. Choć mocno przyduszony ale zawsze. Proponowane danie choć wygląda na bardzo kosztowne w sumie z pewnością nikomu nie zniszczy kieszeni. Może trochę nadszarpnie domową kasę ale przecież a parę dni zaczyna się Wielki Post. Aby nabyć kilka plastrów wędzonego łososia i słoiczek kawioru z pstrąga nie trzeba brać kredytu w banku. W końcu takich rzeczy nie jada się każdego dnia.
Najlepiej smakuje kiedy naleśniki są jeszcze lekko ciepłe |
Składniki:
4 naleśniki usmażone z dodatkiem posiekanej zielonej pietruszki, dodanej do surowego ciasta
dodatkowo 1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
4 łyżki kawioru z pstrąga (dostępna w handlu ikra z łososia się nie nadaje bowiem jest zbyt słona)
4 łyżki białego gładkiego twarożku
4 płaty lekko wędzonego łososia
0,5 cukinii
6 daktylowych pomidorków koktajlowych
roszponka
sos vinegrette
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Usmażyć naleśniki dodając do ciasta 1 łyżkę świeżo posiekanej zielonej pietruszki. Osobno podsmażyć cukinię pokrojoną w plastry o grubości ok. 2 mm.
2.) Przestudzone naleśniki na całej powierzchni posmarować twarożkiem. Na tym ułożyć po plastrze łososia. Doprawić pieprzem prosto z młynka i ciasno zwinąć.
Poprzecznie pokroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm.
3.) Roszponkę krótko zamarynować w sosie vinegrette.
4.) Podawanie: jak na zdjęciu na talerzu najpierw ułożyć jeszcze dobrze ciepłe plastry podsmażonej cukinii. Na tym porcje pociętych naleśników uwieńczonych łyżką kawioru. Udekorować połówkami pomidorków i roszponka z marynaty.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.