wtorek, 8 czerwca 2021

Lekko wędzony (lub bajcowany) "alpejski łosoś"* (abo pstrąg) ze szparagami

Czas szparagów w pełni. Wg tradycji sezon na to delikatne warzywo w środkowej Europie kończy się 24 czerwca. Przy tak chłodnym maju i ogólnie złej pogodzie, hodowcy mają sporo kłopotu z uzyskaniem doskonałej jakości. Mimo wszystko nie ma na co czekać i korzystać z podaży.
Więcej na temat szparagów w nadchodzący piątek. Także na blogu kulinarne perfidie.

Owego "alpejskiego łososia" wspaniale można zastąpić zwykłym ale tylko lekko wędzonym łososiem

Składniki:
po 50 g bajcowanego* alpejskiego łososia** na porcję
po 3 zielone szparagi na porcję
po 1 łyżeczce zielonej pietruszki zmiksowanej z oliwą z oliwek
po kilka ździebełek bardzo cienkiego szczypiorku do dekoracji
czarny kminek - czarnuszka (nigella)
masło + olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
1.) Szparagi umyć i cienko obrać od górnej połowy w dół. 
Smażyć na średnio rozgrzanej patelni w małej ilości mieszanki masła i oleju rzepakowego, po ok. 3 minuty z obu stron. Nie ma obawy o to, że będą surowe. Świeże a tym bardziej młode szparagi można jeść na surowo.

2.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać z plastrami bajcowanej względnie lekko wędzonej ryby, lekko doprawione czarnuszką i kleksem z zielonej pietruszki zmiksowanej z oliwą z oliwek.
 
* - bajcowany - znaczy marynowany na sucho w mieszance soli, cukru i posiekanego kopru
 
** - alpejski łosoś; gatunek pstrąga żyjący w alpejskich wodach, charakteryzujący się czerwono zabarwionym mięsem - stąd porównanie do łososia

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...