wtorek, 15 czerwca 2021

Ciepła przystawka z serka ricotta ze szparagami

Trochę inna przystawka na ciepło a nie na gorąco. Kto nie ma dostępu do ricotty zamiast tego może zastosować zwykły chudy i gładki biały twarożek. Ważne aby nie był rzadki.
 
Także z czym podać na talerzyku jest absolutnie kwestią indywidualnego gustu

Składniki: 
4 całe jaja 
500 g włoskiego twarożku risotta 
100 g twardego żółtego sera o wyrazistym smaku 
1 łyżeczka kaszy manny 
szczypta gałki muszkatołowej 
pieprza czarny prosto z młynka 
sól

Wykonanie:

1.) Za pomocą miotełki do ubijania piany roztrzepać jaja. Dodać twarożek i żółty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.

2.) żaroodporne foremki o średnicy 7 cm od wewnątrz wysmarować masłem. Każdą wypełnić przygotowaną masą do ¾ wysokości. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej* i zapiekać na środkowej półce piekarnika, grzeje góra + dół  w temperaturze 170°C przez ok. 20 minut.

*- foremki powinny być zanurzone w kąpieli wodnej na ok. 1 cm

3.) Podawanie: jeszcze dobrze ciepłe podawać na mniejszych płaskich talerzykach z sałatą polną, szparagami i pomidorami pokrojonymi w kostkę, podlane dowolnym sosem vinegrette.


Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...