Główny sezon polowań rozpoczyna się jesienią. Jednoroczne koziołki stanowią jeden z wyjątków. Wolno na nie polować od 1 Maja. |
Składniki:
300 – 400 g
sznyclowego mięsa z udźca sarny*
3 – 4 marchewki średniej wielkości
olej rzepakowy
0,5 cebuli średniej wielkości
1 ząbek czosnku
1 spora łyżka przecieru pomidorowego
0,5 łyżeczki cukru
1,5 - 2 szklanki intensywnego bulionu wołowego
¼ kostki mrożonego masła
1 szklanka śmietany 18%
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Mięso umyć i
wytrzeć do sucha. Pokroić w kostkę 2 x 2 cm. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podlać oliwą i w temperaturze pokojowej pod przykryciem odstawić na dwie godziny.
2.) Cebulę pokroić w cienką słomkę i krótko zeszklić na patelni w małej ilości tłuszczu. Pod koniec dodać pokrojone w drobną kosteczkę ząbek czosnku.
Oskrobane
marchewki pokroić w cienkie pół talarki i umieścić w małym głębokim rondelku.
Zalać wrzącym bulionem na tyle aby płyn dokładnie ją przykrył. Postawić na
małym ogniu i dusić pod przykryciem. Po 10 minutach dodać cebulę z czosnkiem. W tym rozprowadzić przecier pomidorowy. Gdyby okazał się zbyt kwaśny złagodzić odrobina cukru.
W razie czego dolać bulionu aby całkowicie pokrywał zawartość. Przykryć i dusić dalsze 15 – 20 minut.
Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki sos.
3.) Na patelni dobrze rozgrzać tą samą oliwę, w której marynowało się mięso. Uważać aby nie przesadzić z temperaturą, inaczej olej zacznie dymić i trzeba będzie go zastąpić nowym. Wrzucić pokrojone mięso i często mieszając łopatką smażyć przez kwadrans.
UWAGA! Przy obróbce termicznej dziczyzny temperatura wewnątrz mięsa musi osiągnąć minimum 80°C! Posolić, wymieszać, odstawić ognia i pod przykryciem trzymać w cieple.
4.) Rondelek z sosem postawić na ogniu. Rozdrobnić zamrożone masło i aż do wyczerpania po kawałku stopniowo dodawać do mrugającego sosu. W razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem zalać mięso, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Jako dodatek pasuje wszystko co wchłania sporo sosu |
5.) Podawanie: podawać z kiszonym ogórkiem, kluseczkami własnej roboty, lub kasza gryczaną, albo makaronem szerokie wstążki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.