piątek, 20 sierpnia 2021

Filety z okonia morskiego z masłem i z szałwią

Ryba morska charakteryzująca się doskonałym i spoistym mięsem i indywidualnym wysoko cenionym smakiem. Poniżej smażona na świeżym maśle z szałwią.  
(polska nazwa handlowa - labrakas, ang. sea bass, franc. loup de mer, niem. Wolfsbarsch
wł. branzino)
 
Masło daje się na 2 - 3 minuty przed końcem smażenia

Składniki: 2 wypatroszone okonie morskie, po 350 – 400 g
 
Podczas patroszenia i filetowania uwaga na ostre zakończenia płetw grzbietowych i piersiowych

kilka łyżek mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, czarny pieprz świeżo mielony, 2 łyżki masła, 1/3 szklanki świeżo i drobno pokrojonych świeżych listków szałwii

Wykonanie:

1.) Obie oczyszczone z łusek  ryby wyfiletować i pokroić na porcje życzonej wielkości.

UWAGA! Podczas filetowania powstaje sporo odpadu, który wspaniale można wykorzystać do zupy rybnej.

Osuszyć, obsypać mąką tylko po stronie skóry i strząsnąć jej nadmiar.

2.) Z liści szałwii wyciąć całą środkową twardą łodyżkę i otrzymane w ten sposób połówki, pokroić poprzecznie cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i układać kawałki ryby skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez ok. pięć minut. Od czasu do czasu każdą sztukę podlewać z wierzchu gorącą oliwą, nabieraną z patelni.

Smażyć na ledwo średnim ogniu. Znaczy w nie za wysokiej temperaturze.
  
3.) Kawałki ryby przewrócić na drugą stronę i zmniejszyć ogień. Po dwóch minutach dodać masło i podlewać rybę jw. Po upływie kolejnej minuty całość posypać pokrojoną szałwią. Jeszcze raz podlać każdy kawałek gorącą mieszanką oliwy i masła i natychmiast podawać.

4.) Podawanie: podawać na podgrzanych talerzach, najlepiej z rucolą i innym dowolnym dodatkiem.

Tadeusz Gwiaździński


Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...