wtorek, 17 sierpnia 2021

Pomidorowa z morelami

Nie ma nic lepszego na upalne lato. W takie dni podaję tą zupę niezbyt gorącą.

Nie zaszkodzi uzupełnić łyżką zimnej śmietanki kremówki już w filiżance

a
Połączenie dojrzałych moreli z pomidorami daje bombowy efekt smakowy
Składniki:
słodkie pomidory
słodkie morele  
seler korzenny  zielone liście selera
gałązka zielonego rozmarynu
słodka śmietanka kremówka
sól
czarny pieprz prosto z młynka
cukier w razie potrzeby

Wykonanie:
1.) Ugotować wywar z selera i zielonych liści. Przecedzić przez sito i posolić.
Do gorącego wrzucić pokrojone pomidory i morele pozbawione pestek.
Rozgotować na miazgę, pod koniec wrzucając gałązkę rozmarynu na jakieś 5 minut.
Wyjąć rozmaryn, przetrzeć przetrzeć przez gęste sito i na koniec zmiksować. Doprawić wg indywidualnego uznania.
 
Najpierw przetrzeć przez gęste sito i dopiero później zmiksować. Rozbite mikserem pestki pomidora nie smakują najlepiej
 
2.) UWAGA! Do tej zupy nie nadają się kwaśne składniki, a szczególnie niedojrzałe morele! Smak zupy trzeba będzie później poprawiać nadmiarem cukru i całe danie zacznie bardziej przypominać kompot niż danie obiadowe!

3.) Podawać w filiżankach do zupy, uzupełniając indywidualnie, łyżką lekko ubitej śmietanki.


Słynne na cały świat morele z Wachau w Austrii

Kto ma okazję być w Austrii (zawsze w II połowie lipca) koniecznie powinien odwiedzić Wachau. Choćby po to aby skosztować tego rarytasu.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...