wtorek, 17 sierpnia 2021

Pomidorowa z morelami

Nie ma nic lepszego na upalne lato. W takie dni podaję tą zupę niezbyt gorącą.

Nie zaszkodzi uzupełnić łyżką zimnej śmietanki kremówki już w filiżance

a
Połączenie dojrzałych moreli z pomidorami daje bombowy efekt smakowy
Składniki:
słodkie pomidory
słodkie morele  
seler korzenny  zielone liście selera
gałązka zielonego rozmarynu
słodka śmietanka kremówka
sól
czarny pieprz prosto z młynka
cukier w razie potrzeby

Wykonanie:
1.) Ugotować wywar z selera i zielonych liści. Przecedzić przez sito i posolić.
Do gorącego wrzucić pokrojone pomidory i morele pozbawione pestek.
Rozgotować na miazgę, pod koniec wrzucając gałązkę rozmarynu na jakieś 5 minut.
Wyjąć rozmaryn, przetrzeć przetrzeć przez gęste sito i na koniec zmiksować. Doprawić wg indywidualnego uznania.
 
Najpierw przetrzeć przez gęste sito i dopiero później zmiksować. Rozbite mikserem pestki pomidora nie smakują najlepiej
 
2.) UWAGA! Do tej zupy nie nadają się kwaśne składniki, a szczególnie niedojrzałe morele! Smak zupy trzeba będzie później poprawiać nadmiarem cukru i całe danie zacznie bardziej przypominać kompot niż danie obiadowe!

3.) Podawać w filiżankach do zupy, uzupełniając indywidualnie, łyżką lekko ubitej śmietanki.


Słynne na cały świat morele z Wachau w Austrii

Kto ma okazję być w Austrii (zawsze w II połowie lipca) koniecznie powinien odwiedzić Wachau. Choćby po to aby skosztować tego rarytasu.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...