Nie ma nic lepszego na upalne lato. W takie dni podaję tą zupę niezbyt gorącą.
Połączenie dojrzałych moreli z pomidorami daje bombowy efekt smakowy |
słodkie
pomidory
słodkie morele
słodkie morele
seler
korzenny
zielone liście selera
gałązka zielonego rozmarynu
słodka śmietanka kremówka
sól
gałązka zielonego rozmarynu
słodka śmietanka kremówka
sól
czarny pieprz prosto z młynka
cukier w razie potrzeby
Wykonanie:
Wykonanie:
1.)
Ugotować wywar z selera i zielonych liści. Przecedzić przez sito i posolić.
Do gorącego wrzucić pokrojone pomidory i morele pozbawione pestek.
Rozgotować na miazgę, pod koniec wrzucając gałązkę rozmarynu na jakieś 5 minut.
Wyjąć rozmaryn, przetrzeć przetrzeć przez gęste sito i na koniec zmiksować. Doprawić wg indywidualnego uznania.
Do gorącego wrzucić pokrojone pomidory i morele pozbawione pestek.
Rozgotować na miazgę, pod koniec wrzucając gałązkę rozmarynu na jakieś 5 minut.
Wyjąć rozmaryn, przetrzeć przetrzeć przez gęste sito i na koniec zmiksować. Doprawić wg indywidualnego uznania.
Najpierw przetrzeć przez gęste sito i dopiero później zmiksować. Rozbite mikserem pestki pomidora nie smakują najlepiej |
2.) UWAGA!
Do tej zupy nie nadają się kwaśne składniki, a szczególnie niedojrzałe morele!
Smak zupy trzeba będzie później poprawiać nadmiarem cukru i całe danie zacznie
bardziej przypominać kompot niż danie obiadowe!
3.) Podawać w filiżankach do zupy, uzupełniając indywidualnie, łyżką lekko ubitej śmietanki.
Słynne na cały świat morele z Wachau w Austrii |
Kto ma okazję być w Austrii (zawsze w II połowie lipca) koniecznie powinien odwiedzić Wachau. Choćby po to aby skosztować tego rarytasu.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.