piątek, 27 sierpnia 2021

Pikantny keczup z czerwonych porzeczek

Obojętnie jaki, keczup własnej roboty nie zawiera żadnej ukrytej chemii.

Idealnie nadaje się do wszelkich wędlin a już szczególnie do grilowanych mięs

Składniki: 3 – 4 łyżki oleju sezamowego, 1 – 3 łyżeczki oleju chili (ilość zależy od stopnia ostrości), 2 drobno pokrojone szalotki, 1 – 3 łyżki kanadyjskiego syropu klonowego lub miodu akacjowego (ilość zależy od tego jak sos jest kwaśny), 2 - 3 łyżki łagodnego keczupu pomidorowego (do zagęszczania sosu), 1 - 2 łyżki octu balsamico, 1 szklanka soku przetartego ze świeżych lub rozmrożonych porzeczek*, 1 łyżka świeżego startego na drobnym tarle imbiru, 1 sztuka trawy cytrynowej zmiażdżonej brzeszczotem noża (UWAGA! Przy braku trawy cytrynowej można dać o pół łyżki imbiru więcej), 0,25 płaskiej łyżeczki sproszkowanego curry (nie obowiązkowo), 1 łyżka czarnego sezamu, 1 łyżka białego sezamu, nieco soli

Wykonanie:
1.)  Na dno rondla o grubym dnie wlać olej sezamowy i olej chili. Rozgrzać ale nie za mocno. Szalotkę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej mieszance olejowej.

2.) Dodać syrop klonowy, rozdrobniony imbir, przetarte porzeczki i zmiażdżoną trawę cytrynową. Dalej smażyć szybko mieszając. Kolejno wlać ocet balsamico i dodać keczup.

Sos ma być pikantny i słodko kwaśny zarazem. Ważny jest balans między kwasem z soku porzeczkowego i syropem klonowym
UWAGA! Keczup spełnia tu rolę głównie zagęszczającą sos. Dlatego należy go dodawać stopniowo, obserwując jaki ma wpływ na konsystencję całości!

3.) Dodać biały i czarny sezam. Kto lubi może pod koniec doprawić curry. Szybko wymieszać, dodać podstawę dania, krótko raz zagotować  i pod przykryciem odstawić aż do ostudzenia. Przed wydaniem wyjąć trawę cytrynową i wyrzucić.

4.) Podawanie: podawać do grillowanych lub pieczonych mięs.

*   -  z 1 kg świeżych i soczystych owoców otrzymuje się 2 słoiki po 250 ml gotowego sosu

Tadeusz Gwiaździński

Kulinarne Perfidie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...