piątek, 27 sierpnia 2021

Pikantny keczup z czerwonych porzeczek

Obojętnie jaki, keczup własnej roboty nie zawiera żadnej ukrytej chemii.

Idealnie nadaje się do wszelkich wędlin a już szczególnie do grilowanych mięs

Składniki: 3 – 4 łyżki oleju sezamowego, 1 – 3 łyżeczki oleju chili (ilość zależy od stopnia ostrości), 2 drobno pokrojone szalotki, 1 – 3 łyżki kanadyjskiego syropu klonowego lub miodu akacjowego (ilość zależy od tego jak sos jest kwaśny), 2 - 3 łyżki łagodnego keczupu pomidorowego (do zagęszczania sosu), 1 - 2 łyżki octu balsamico, 1 szklanka soku przetartego ze świeżych lub rozmrożonych porzeczek*, 1 łyżka świeżego startego na drobnym tarle imbiru, 1 sztuka trawy cytrynowej zmiażdżonej brzeszczotem noża (UWAGA! Przy braku trawy cytrynowej można dać o pół łyżki imbiru więcej), 0,25 płaskiej łyżeczki sproszkowanego curry (nie obowiązkowo), 1 łyżka czarnego sezamu, 1 łyżka białego sezamu, nieco soli

Wykonanie:
1.)  Na dno rondla o grubym dnie wlać olej sezamowy i olej chili. Rozgrzać ale nie za mocno. Szalotkę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej mieszance olejowej.

2.) Dodać syrop klonowy, rozdrobniony imbir, przetarte porzeczki i zmiażdżoną trawę cytrynową. Dalej smażyć szybko mieszając. Kolejno wlać ocet balsamico i dodać keczup.

Sos ma być pikantny i słodko kwaśny zarazem. Ważny jest balans między kwasem z soku porzeczkowego i syropem klonowym
UWAGA! Keczup spełnia tu rolę głównie zagęszczającą sos. Dlatego należy go dodawać stopniowo, obserwując jaki ma wpływ na konsystencję całości!

3.) Dodać biały i czarny sezam. Kto lubi może pod koniec doprawić curry. Szybko wymieszać, dodać podstawę dania, krótko raz zagotować  i pod przykryciem odstawić aż do ostudzenia. Przed wydaniem wyjąć trawę cytrynową i wyrzucić.

4.) Podawanie: podawać do grillowanych lub pieczonych mięs.

*   -  z 1 kg świeżych i soczystych owoców otrzymuje się 2 słoiki po 250 ml gotowego sosu

Tadeusz Gwiaździński

Kulinarne Perfidie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...