wtorek, 24 sierpnia 2021

Kurki z cukinią śmietanie (z książki autora pt.: "Doprawione szmerem tataraku")

Wprawdzie mamy rekordowe upały ale także gigantyczne ulewy co za tym idzie. Jeśli gdzieś w lesie ktoś z Was trafi na kurki, warto wypróbować ten sprawdzony przepis. Jeżeli nie teraz, to w najbliższym czasie.
Można podawać jako sycącą zupkę albo jako przystawkę. Jak się komu podoba

Składniki: 2 – 3 szklanki świeżych małych kurek, 1 mała cukinia, 1 szklanka pełnotłustej słodkiej śmietanki kremówki, sól i czarny pieprz prosto z młynka, masło i oliwa do smażenia, kilka gałązek zielonej pietruszki


Wykonanie:

1.) Grzyby oczyścić pędzelkiem. Przesmażyć na oliwie z masłem.

UWAGA! Nie daje się żadnej cebuli, bo ta zadusi delikatny smak grzybów!

2.) Cukinię umyć, wytrzeć do sucha, i pokroić w drobna kostkę. Dodać do kurek się na patelni, i stale mieszając smażyć razem na średnim ogniu ze 3 minuty.

3.) Zalać śmietaną, i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dopiero w tedy posolić

i doprawić pieprzem. Umyte listki zielonej pietruszki drobno posiekać.

4.) Podawanie: podawać w głębokich małych miseczkach, posypując na wydaniu siekaną zieloną pietruszką. Do tego najlepiej pasuje pulchne białe pieczywo.


Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...