niedziela, 4 lutego 2018

Kasza gryczna z pieczarkami zawijana w liście włoskiej kapusty.

Potrawa podobna do znanego standardu - czyli bezmięsnych gołąbków z kaszą lub z ryżem.
Danie na wskroś bez mięsa bo tylko z kaszą i pieczarkami.
Jednak zupełnie inne bo całościowo zapiekane w jednej formie do terriny i podawane z sosem pomidorowo - różanym. Tego jeszcze nie było. Przynajmniej w mojej kuchni.

Po raz pierwszy podałem przedwczoraj na małym przyjęciu. Danie spotkało się z życzliwym przyjęciem.
Składniki:
5 absolutnie świeżych liści kapusty włoskiej
1,5 - 2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej w mocnym warzywnym bulionie
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 surowe jajo
1 szklanka drobno pokrojonych brązowych pieczarek

Pieczarek nie myć! Oczyszczone pędzelkiem pokroić w drobną kosteczkę i natychmiast usmażyć na mieszance masła i oliwy.
2 łyżki sosu "Mushroom Vegetarian Sause" - kupionego w w sklepie z azjatycką żywnością*
czarny pieprz prosto z młynka
sól

Wykonanie:
kaszę ugotować wg zasad w mocnym bulionie warzywnym.
Z liści kapusty wyciąć środkowy twardy trzon i wyrzucić. Otrzymane połówki bez kontaktu z wodą gotować nad parą przez 12 - 15 minut. W razie potrzeby nawet 20. Zależy od wielkości i grubości. Na koniec mają być wyraźnie miękkie. Nad para dlatego, że gotowane w wodzie stracą dużo więcej witamin.
Foremkę do terriny od środka wysmarować pędzelkiem dodając 1 łyżkę oliwy. Posmarowaną powierzchnię skąpo posypać solą z młynka. Środek dachówkowo  raz przy razie wyłożyć miękkimi połówkami liści kapusty. W razie czego liście przycinać nożem aby dopasować do kształtu foremki.

Pokrojone pieczarki usmażyć na dość ostrym ogniu w 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła. Często mieszać! Po 4 minutach dodać Mushroom Vegetarian Sause*. Nadal często mieszając smażyć do miękkości. Na koniec dodać 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i doprawić solą do smaku. Przestudzić.


Ostudzone pieczarki wymieszać z całym surowym jajem i równie przestudzoną i wcześniej ugotowaną kaszą. Tak otrzymanym nadzieniem wypełnić foremkę wyłożoną liśćmi kapusty. Na całej długości mocno docisnąć grzbietem łyżki i przykryć pokrywką posmarowaną od środka oliwą.
Wstawić na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na ok. 45 minut.
Grzeje góra + dół.

Potrawa tuż po wyjęciu z piekarnika.
Sos - składniki:
2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
1 ząbek czosnku
1 łyżka drobno pokrojonej cebuli szalotki
2 - 3 łyżeczki konfitury z płatków róży**
1 mały strączek czerwonej świeżej papryczki chili
na wypadek potrzeby 0,5 łyżki octu malinowego względnie czerwonego balsamico 
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie sosu:
w głębokim rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy z 1 łyżką masła. Dodać pomidorki, rozdrobniony czosnek, drobno pokrojone szalotkę i papryczkę. Tą ostatnią pozbawioną pestek oraz wewnętrznych błon. Przykryć i gotować na małym ogniu 20 - 25 minut. W każdym razie tak długo aż pomidorki się rozpadną. Otrzymany wywar przetrzeć przez sito. Posolić. Stale próbując po łyżeczce dodawać konfiturę z płatków róży aż do osiągnięcia zadowalającego efektu.. Na koniec w razie konieczności dodać ocet i ewentualnie doprawić pieprzem i solą.

Podawanie:
gorącą potrawę wytrząsnąć z formiki na deskę odpowiedniej wielkości. Kroić na porcje wielkości wg życzenia jedzących i natychmiast podawać na lustrze z gorącego sosu.

* - przy braku tego składnika smak grzybów można wzmocnić ewentualnym dodatkiem 2 kropli oliwki o aromacie trufli.

** - jak powszechnie wiadomo doskonałym składnikiem podnoszącym wartości smakowe potraw zawierających pomidory są wszelkie słodkie akcenty. Np. powszechnie stosowana odrobina cukru. Od biedy można zastąpić przetartą konfiturą z czerwonych porzeczek.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...