niedziela, 18 lutego 2018

Alpejski łosoś* z piekarnika na 8 porcji.

Delikatne danie na proszone przyjęcie.

Danie urozmaicone dodatkiem mieszanki marynowanej papryczki chili z konfiturą wykonaną z brzoskwini i łagodnej papryki.
Składniki:
1,5 kg alpejskiego łososia
cebula
cytryna
czosnek
cukinia
kapary marynowane
czarne oliwki marynowane
pomidorki koktajlowe
rozmaryn
soczewica
warzywa korzenne do soczewicy
bulion
oliwa
sól
czarny pieprz prosto z młynka
polski pieprz ziołowy


Wykonanie:
z ryby wyciąć filety i pozbawić ości. Podzielić na 8 porcji. Ułożyć w formie do zapiekania wysłanej papierem do pieczenia. Doprawić pieprzem czarnym i ziołowym. Jak na zdjęciu poniżej posypać pokrojonymi w kostkę wymienionymi składnikami. NIE SOLIĆ. Podlać oliwą.

Porcje filetów ryby przygotowane do zapiekania.
Piekarnik rozgrzać do 120 - 125 stopni. Grzeje góra + dół.
Warzywa w rodzaju marchew, korzeń pietruszki i seler korzenny pokroić w drobną kostkę. Soczewicę zalać w rondelku gorącym bulionem. Po 5 minutach gotowania na małym ogniu wrzucić pokrojone warzywa, wymieszać i powoli gotować do miękkości.
Formę z rybą wstawić do piekarnika na środkową półkę i zapiekać przez ok. (+/-) 30 minut. Zależy od grubości kawałków ryby.
Solić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Podawać na soczewicy ugotowanej z warzywami.

* - "alpejski łosoś" - handlowa nazwa hodowlanego pstrąga karmionego brykietami z dodatkiem karotenu. Stąd czerwony kolor mięsa.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...