Danie urozmaicone dodatkiem mieszanki marynowanej papryczki chili z konfiturą wykonaną z brzoskwini i łagodnej papryki. |
1,5 kg alpejskiego łososia
cebula
cytryna
czosnek
cukinia
kapary marynowane
czarne oliwki marynowane
pomidorki koktajlowe
rozmaryn
soczewica
warzywa korzenne do soczewicy
bulion
oliwa
sól
czarny pieprz prosto z młynka
polski pieprz ziołowy
Wykonanie:
z ryby wyciąć filety i pozbawić ości. Podzielić na 8 porcji. Ułożyć w formie do zapiekania wysłanej papierem do pieczenia. Doprawić pieprzem czarnym i ziołowym. Jak na zdjęciu poniżej posypać pokrojonymi w kostkę wymienionymi składnikami. NIE SOLIĆ. Podlać oliwą.
Porcje filetów ryby przygotowane do zapiekania. |
Warzywa w rodzaju marchew, korzeń pietruszki i seler korzenny pokroić w drobną kostkę. Soczewicę zalać w rondelku gorącym bulionem. Po 5 minutach gotowania na małym ogniu wrzucić pokrojone warzywa, wymieszać i powoli gotować do miękkości.
Formę z rybą wstawić do piekarnika na środkową półkę i zapiekać przez ok. (+/-) 30 minut. Zależy od grubości kawałków ryby.
Solić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Podawać na soczewicy ugotowanej z warzywami.
* - "alpejski łosoś" - handlowa nazwa hodowlanego pstrąga karmionego brykietami z dodatkiem karotenu. Stąd czerwony kolor mięsa.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.