wtorek, 6 lutego 2018

Królik z salami lub inną pikantną kiełbasą.

Królik niezwykle prosto!

Najlepiej smakuje na świeżo. Odgrzewany traci wiele na atrakcyjności.
Składniki:
1 sprawiony królik, podzielony na porcje
1 średnia bulwa fenkuła (włoskiego kopru) + posiekana zielona część do posypania ziemniaków
2 - 3 gałązki zielonego selera naciowego
100 - 150 g pikantnego salami, lub podsuszanej ostrej kiełbasy z papryką
oliwa do smażenia
1 kieliszek wytrawnego białego wina

sól i czarny pieprz prosto z młynka
ew. inne dowolne przyprawy

Wykonanie:

Składniki pokroić ale nie za drobno. Seler naciowy przed krojeniem dobrze jest obrać tak jak się to robi z rabarbarem.
Porcje mięsa solić z wyczuciem na krótko przed smażeniem. Ilość soli zależy od stopnia jej zawartości w zastosowanej kiełbasie.
Fenkuł, seler i salami przesmażyć na patelni. Na koniec podlać kieliszkiem białego wina.
Smażyć tylko tak długo aż seler stanie się miękki.
Porcje królika doprawić i usmażyć na osobnej patelni.
Również osobno przesmażyć ziemniaki pokrojone w plastry. Na koniec posypać posiekanymi listkami selera naciowego.
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...