poniedziałek, 12 lutego 2018

Kremowy sernik z żurawinami i kokosową kruszonką*

Kremowy sernik z żurawiną na kokosowym spodzie*
Tortownica Ø 26 cm
Stoimy u progu dnia zakochanych. Czyż to nie najlepsza okazja podania na stół pysznego sernika?
Jeżeli jeszcze nie masz pomysłu na prezent to zabierz się za to ciasto. Jest absolutnie odlotowe!


Żurawiny można zastąpić innymi kwaśnymi jagodami, np. porzeczką czarną lub czerwoną .
        Składniki:
KRUCHE CIASTO
200 g masła
130 g cukru pudru**
250 g mąki pszennej jak na kruche ciasto
100 g tylko lekko zrumienionych wiórek kokosowych

MASA SEROWA
700 g gładkiego twarogu na sernik
sok i skórka cienko otarta z 1 niepryskanej cytryny
125 g cukru
50 g budyniu waniliowego w proszku
5 jaj klasy "M" (56 - 60 g)
175 ml słodkiej śmietanko kremówki (30 - 36 %)
300 g mrożonych żurawin lub porzeczek


Wykonanie: KRUCHE CIASTO
piekarnik rozgrzać do 200°C.
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówko na pół godziny. Po upływie wspomnianego czasu z ciasta odkroić kawałek o wadze ok. 250 g.
Rozwałkować na kształt krążka  o średnicy 26 cm i przenieść na spód formy. Założyć i zamknąć pierścień. Szczególnie w miejscach, w których spód formy łączy się z pierścieniem, palcami wyrównać i docisnąć ciasto.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na dolną szynę i zapiekać nie dłużej niż 8 minut. Grzeje góra + dół. Wyjąć i ostudzić. 
Temperaturę pieca zmniejszyć do 140°C.
Kolejny kawałek ciasta ważący również ok. 250 g posłuży do pokrycia brzegów tortownicy od wewnątrz. Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach 12 x 27 cm, który kolejno podzielić na trzy pasy o wymiarach 4 x 27 cm
(4 cm = wysokość pierścienia; a 27 cm to jedna trzecia obwodu)
Tak przygotowanymi kawałkami ciasta szczelnie   pokryć od wewnątrz cały pierścień mocno dociskając we wszystkich miejscach połączeń.
Ciasto musi stanowić jednolitą masę aby dość rzadka masa serowa nie wyciekała podczas pieczenia na zewnątrz.
Pozostałe ciasto przeznaczyć na kruszonkę.

UWAGA! Ponieważ ciasto nie zawiera ani jednego jaja, podczas wałkowania będzie się bardzo kruszyć i kleić do wałka. Dlatego zalecane jest zastosowanie papieru do pieczenia jako warstwy izolacyjnej.

Wykonanie: MASA SEROWO OWOCOWA
twaróg zmiksować na gładka masę. Dodać cukier, proszek budyniowy, startą skórkę i sok z cytryny. Kolejno jedno po drugim wbijać jaja.
Na koniec stale miksując powoli wlewać śmietankę kremówkę.
Uzyskaną masą wypełnić formę pokrytą ciastem. Wyrównać powierzchnię i równomiernie posypać mrożonymi żurawinami. NIE MIESZAĆ!
Z resztek ciasta (trąc na grubym tarle) wykonać kruszonkę, którą w miarę szczelnie posypać całą powierzchnię sernika.
UWAGA! Ponieważ nie każda tortownica jest wystarczająco szczelna, pod spód formy podłożyć spory kawał papieru do pieczenia.
Papier powinien być większy od tortownicy o dobre 5 cm z każdej strony. 
To umożliwi jego zagięcie w postaci zabezpieczającego pierścienia. Ponieważ w czasie pieczenia mrożone jagody wypuszczą wodę, która może zacząć wyciekać z formy! Patrz zdjęcie.
Formę z ciastem zabezpieczoną od spodu papierem wstawić na dolną półkę  piekarnika rozgrzanego do 150°C na 70 minut*** Grzeje góra + dół.
(kto woli na środkowej półce 140°C - termoobieg)

Forma z surowym ciastem zabezpieczona pierścieniem z papieru.
                 STUDZIĆ W FORMIE PRZEZ MINIMUM 3 GODZINY!

Ewentualne zbyt wczesne wydobycie sernika z formy grozi jego pękaniem!
*     - przepis w oparciu o cykliczny program bawarskiej TV - "Wir in Bayern"  

**   - cukier puder;  w sumie można użyć innego rodzaju cukru ale wówczas ciasto będzie się trudniej zagniatać

***  - pieczenie w temperaturze niższej niż zazwyczaj (180 - 190°C) ma ten plus, że sernik nie wyrasta ponad formę i podczas stygnięcia nie opada. Przy takim sposobie pieczeniu masa serowa zachowuje niezwykle kremową konsystencję.

Z życzeniami powodzenia

Tadeusz Gwiaździński
 

2 komentarze:

  1. Przemawia to do mnie :)
    Tu sa połaczone dwa przepisy - jeden to przepis na genialny sernik, pieczony w niskiej temperaturze. To jest najlepszy sernik na świecie, bo jest i serowy i kremowy ( prawie, jak mascarpone, ale o smaku twarogu.
    Dla mnie to ulubiony rodzaj sernika i piekłam go już setki razy. Tyle, że w nieco innej wersji- bez spodu i bez kruszonki. Z owocami- ale w postaci musu, którym się sernik wzbogaca. I z warstwą zapieczonej kwaśnej śmietany. Wersja z kruszonką też fajna.
    Drugi przepis, to przepis na tartę ( czyli spód sernika). Chyba przyjemnie to połaczenie przepisów zrobi całości :) Tak mi podpowiada wyobraźnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z każdym Twoim słowem :-) Dziękuję za uznanie.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...