Tortownica Ø 26 cm
Stoimy u progu dnia zakochanych. Czyż to nie najlepsza okazja podania na stół pysznego sernika?
Jeżeli jeszcze nie masz pomysłu na prezent to zabierz się za to ciasto. Jest absolutnie odlotowe!
Żurawiny można zastąpić innymi kwaśnymi jagodami, np. porzeczką czarną lub czerwoną . |
Składniki:
KRUCHE
CIASTO
200
g masła
130
g cukru pudru**
250
g mąki pszennej jak na kruche ciasto
100
g tylko lekko zrumienionych wiórek kokosowych
MASA
SEROWA
700
g gładkiego twarogu na sernik
sok
i skórka cienko otarta z 1 niepryskanej cytryny
125
g cukru
50
g budyniu waniliowego w proszku
5
jaj klasy "M" (56 - 60 g)
175
ml słodkiej śmietanko kremówki (30 - 36 %)
300
g mrożonych żurawin lub porzeczek
Wykonanie: KRUCHE CIASTO
piekarnik
rozgrzać do 200°C.
Z
podanych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić
do lodówko na pół godziny. Po upływie wspomnianego czasu z ciasta odkroić
kawałek o wadze ok. 250 g.
Rozwałkować
na kształt krążka o średnicy 26 cm i
przenieść na spód formy. Założyć i zamknąć pierścień. Szczególnie w miejscach,
w których spód formy łączy się z pierścieniem, palcami wyrównać i docisnąć
ciasto.
Wstawić
do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na dolną szynę i zapiekać nie dłużej niż 8 minut.
Grzeje góra + dół. Wyjąć i ostudzić.
Temperaturę pieca zmniejszyć do 140°C.
Temperaturę pieca zmniejszyć do 140°C.
Kolejny
kawałek ciasta ważący również ok. 250 g posłuży do pokrycia brzegów tortownicy
od wewnątrz. Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach 12 x 27 cm, który kolejno
podzielić na trzy pasy o wymiarach 4 x 27 cm
(4
cm = wysokość pierścienia; a 27 cm to jedna trzecia obwodu)
Tak
przygotowanymi kawałkami ciasta szczelnie pokryć od wewnątrz cały pierścień mocno dociskając we
wszystkich miejscach połączeń.
Ciasto
musi stanowić jednolitą masę aby dość rzadka masa serowa nie wyciekała podczas
pieczenia na zewnątrz.
Pozostałe
ciasto przeznaczyć na kruszonkę.
UWAGA!
Ponieważ ciasto nie zawiera ani jednego jaja, podczas wałkowania będzie się
bardzo kruszyć i kleić do wałka. Dlatego zalecane jest zastosowanie papieru do
pieczenia jako warstwy izolacyjnej.
Wykonanie: MASA SEROWO OWOCOWA
twaróg
zmiksować na gładka masę. Dodać cukier, proszek budyniowy, startą skórkę i sok
z cytryny. Kolejno jedno po drugim wbijać jaja.
Na
koniec stale miksując powoli wlewać śmietankę kremówkę.
Uzyskaną
masą wypełnić formę pokrytą ciastem. Wyrównać powierzchnię i równomiernie
posypać mrożonymi żurawinami. NIE MIESZAĆ!
Z
resztek ciasta (trąc na grubym tarle) wykonać kruszonkę, którą w miarę
szczelnie posypać całą powierzchnię sernika.
UWAGA!
Ponieważ nie każda tortownica jest wystarczająco szczelna, pod spód formy
podłożyć spory kawał papieru do pieczenia.
Papier powinien być większy od tortownicy o dobre 5 cm z każdej strony.
To umożliwi jego zagięcie w postaci zabezpieczającego pierścienia. Ponieważ w czasie pieczenia mrożone jagody wypuszczą wodę, która może zacząć wyciekać z formy! Patrz zdjęcie.
Formę z ciastem zabezpieczoną od spodu papierem wstawić na dolną półkę piekarnika rozgrzanego do 150°C na 70 minut*** Grzeje góra + dół.
Papier powinien być większy od tortownicy o dobre 5 cm z każdej strony.
To umożliwi jego zagięcie w postaci zabezpieczającego pierścienia. Ponieważ w czasie pieczenia mrożone jagody wypuszczą wodę, która może zacząć wyciekać z formy! Patrz zdjęcie.
Formę z ciastem zabezpieczoną od spodu papierem wstawić na dolną półkę piekarnika rozgrzanego do 150°C na 70 minut*** Grzeje góra + dół.
(kto
woli na środkowej półce 140°C - termoobieg)
Forma z surowym ciastem zabezpieczona pierścieniem z papieru. |
STUDZIĆ
W FORMIE PRZEZ MINIMUM 3 GODZINY!
Ewentualne zbyt wczesne wydobycie sernika z formy grozi jego pękaniem! |
* - przepis w oparciu o cykliczny program bawarskiej TV - "Wir in Bayern"
** - cukier puder; w sumie można użyć innego rodzaju cukru ale
wówczas ciasto będzie się trudniej zagniatać
*** - pieczenie w temperaturze niższej niż zazwyczaj (180 - 190°C) ma ten plus, że sernik nie wyrasta ponad formę i podczas stygnięcia nie opada. Przy takim sposobie pieczeniu masa serowa zachowuje niezwykle kremową konsystencję.
Z życzeniami powodzenia
Tadeusz Gwiaździński
Przemawia to do mnie :)
OdpowiedzUsuńTu sa połaczone dwa przepisy - jeden to przepis na genialny sernik, pieczony w niskiej temperaturze. To jest najlepszy sernik na świecie, bo jest i serowy i kremowy ( prawie, jak mascarpone, ale o smaku twarogu.
Dla mnie to ulubiony rodzaj sernika i piekłam go już setki razy. Tyle, że w nieco innej wersji- bez spodu i bez kruszonki. Z owocami- ale w postaci musu, którym się sernik wzbogaca. I z warstwą zapieczonej kwaśnej śmietany. Wersja z kruszonką też fajna.
Drugi przepis, to przepis na tartę ( czyli spód sernika). Chyba przyjemnie to połaczenie przepisów zrobi całości :) Tak mi podpowiada wyobraźnia :)
Zgadzam się z każdym Twoim słowem :-) Dziękuję za uznanie.
Usuń