Nasączone rumem i zmiksowane rodzynki nadają masie z jabłek ciekawego aromatu. |
200
g mąki pszennej
50
g mączka kukurydziana
7
jaj klasy "M" (56 - 60 g)
200
g cukru
10
g cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym!)
szczypta
soli
Do nasączania:
0,7
szklanki mocnej posłodzonej herbaty
0,3
szklanki brązowego aromatycznego rumu (najlepiej 38%)
Masa jabłeczno
rodzynkowa - składniki:
4 duże
jędrne kwaśne jabłka
4
łyżki rodzynek* moczonych w aromatycznym rumie (38%)
0,7
szklanki świeżego soku z jabłek
sok
z 0,5 cytryny świeżo wyciśnięty
1
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
100
g cukru trzcinowego
4
płaty żelatyny (7 x 12 cm) względnie 1,5 łyżeczki granulatu
Masa serowa - składniki:
300
g włoskiego twarożku ricotta
100
g cukru pudru
200
ml słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36%)
10
g cukru waniliowego
4
płaty żelatyny (7 x 12 cm) względnie 1,5 łyżeczki granulatu
Wykonanie - biszkopt:
Wg
zasady biszkopt przeznaczony do wykonania tortu należy upiec na dzień
wcześniej.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić aby się rozgrzał do temperatury
180°C. Grzeje góra + dół.
Obie
mąki wymieszać ze sobą i w celu napowietrzenia przesiać przez gęste sito. Całe
jaja ubić ze szczyptą soli i obydwoma cukrami na gładką i gęstą kremową masę.
Mieszając dużą łyżką stopniowo (na 3 x) dodawać przesiane mąki. Gotowe ciasto przelać
do tortownicy.
Wyrównać
powierzchnię i wstawić do piekarnika na dolna półkę.
Piec
przez ok. 30 - 35 minut. Gotowość sprawdzać pod koniec drewnianym patyczkiem.
Wykonanie - masa
jabłeczno rodzynkową:
rodzynki
posiekać na okres 1 doby zalać rumem*.
Jabłka
obrać ze skóry i zetrzeć na drobnym tarle. Niezwłocznie wymieszać z sokiem z
cytryny. Posiekane i wcześniej namoczone rodzynki przecedzić i odcisnąć. Dodać kilka
łyżek soku z jabłek i zmiksować na gładki krem.
Dodać
do drobno startych jabłek i dokładnie wymieszać.
Dodać
cukier i cynamon, wlać resztą soku z jabłek i bez przykrycia powoli gotować aż
płyn prawie odparuje. Kiedy masa lekko przestygnie dodać rozpuszczona żelatynę
i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawi do niemal całkowitego wystygnięcia.
* - rodzynki muszą się moczyć w rumie przez
minimum 1 dobę
Wykonanie - masa
serowa:
śmietankę
ubić z cukrem pudrem do kremowej konsystencji.
NIE
UBIJAĆ NA SZTYWNO!
Serek
ricotta zmiksować blendrem z cukrem waniliowym na gładką masę i delikatnie
połączyć z ubitą kremówką. Dodać rozpuszczoną żelatynę i starannie wymieszać.
Składanie tortu:
upieczony
dzień wcześniej biszkopt przeciąć horyzontalnie na 3 plastry o jednakowej
grubości.
Pierwszy
plaster ułożyć na spodzie tortownicy i nasączyć jedną trzecią mieszanki herbaty
z rumem. Pokryć jeszcze lekko ciepłą masą jabłeczno rodzynkową i wyrównać powierzchnię.
Na
tym ułożyć drugi plaster ciasta i dobrze docisnąć.
Nasączyć
herbatą z rumem jw.
Pokryć
masą serowo śmietanową zostawiając część do posmarowania wierzchu.
Kolejno
przykryć ostatnim plastrem i znowu docisnąć jak poprzednio.
Nasączyć
i posmarować pozostawionym kremem serowo śmietanowym
Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin Kawiarenki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za torcik ,pięknie wygląda na pewno jest pyszny.
Lubię nowości , Twoje przepisy na słodkości są super.
Zrobię napiszę czy mi się udał.Pozdrawiam Zosia