czwartek, 22 lutego 2018

Tort na ósmą rocznicę powstania bloga Moja Kawiarenka!

Ponieważ ten blog jutro kończy 8 lat, z tej okazji mały upominek dla Czytelniczek i Czytelników!

         Tort z masą jabłeczno rodzynkową  (tortownica Ø 26 cm)

Nasączone rumem i zmiksowane rodzynki nadają masie z jabłek ciekawego aromatu.
Biszkopt - składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mączka kukurydziana
7 jaj klasy "M" (56 - 60 g)
200 g cukru
10 g cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym!)
szczypta soli

Do nasączania:
0,7 szklanki mocnej posłodzonej herbaty
0,3 szklanki brązowego aromatycznego rumu (najlepiej 38%)

Masa jabłeczno rodzynkowa - składniki:
4 duże jędrne kwaśne jabłka
4 łyżki rodzynek* moczonych w aromatycznym rumie (38%)
0,7 szklanki świeżego soku z jabłek
sok z 0,5 cytryny świeżo wyciśnięty
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
100 g cukru trzcinowego
4 płaty żelatyny (7 x 12 cm) względnie 1,5 łyżeczki granulatu

Masa serowa - składniki:
300 g włoskiego twarożku ricotta
100 g cukru pudru
200 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36%)
10 g cukru waniliowego
4 płaty żelatyny (7 x 12 cm) względnie 1,5 łyżeczki granulatu

Wykonanie - biszkopt:
Wg zasady biszkopt przeznaczony do wykonania tortu należy upiec na dzień wcześniej.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić aby się rozgrzał do temperatury 180°C. Grzeje góra + dół.
Obie mąki wymieszać ze sobą i w celu napowietrzenia przesiać przez gęste sito. Całe jaja ubić ze szczyptą soli i obydwoma cukrami na gładką i gęstą kremową masę. Mieszając dużą łyżką stopniowo (na 3 x) dodawać przesiane mąki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy.
Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na dolna półkę.
Piec przez ok. 30 - 35 minut. Gotowość sprawdzać pod koniec drewnianym patyczkiem.

Wykonanie - masa jabłeczno rodzynkową:
rodzynki posiekać na okres 1 doby zalać rumem*.
Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na drobnym tarle. Niezwłocznie wymieszać z sokiem z cytryny. Posiekane i wcześniej namoczone rodzynki przecedzić i odcisnąć. Dodać kilka łyżek soku z jabłek i zmiksować na gładki krem.
Dodać do drobno startych jabłek i dokładnie wymieszać.
Dodać cukier i cynamon, wlać resztą soku z jabłek i bez przykrycia powoli gotować aż płyn prawie odparuje. Kiedy masa lekko przestygnie dodać rozpuszczona żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawi do niemal całkowitego wystygnięcia.

*  - rodzynki muszą się moczyć w rumie przez minimum 1 dobę

Wykonanie - masa serowa:
śmietankę ubić z cukrem pudrem do kremowej konsystencji.
NIE UBIJAĆ NA SZTYWNO!
Serek ricotta zmiksować blendrem z cukrem waniliowym na gładką masę i delikatnie połączyć z ubitą kremówką. Dodać rozpuszczoną żelatynę i starannie wymieszać.

Składanie tortu:
upieczony dzień wcześniej biszkopt przeciąć horyzontalnie na 3 plastry o jednakowej grubości.
Pierwszy plaster ułożyć na spodzie tortownicy i nasączyć jedną trzecią mieszanki herbaty z rumem. Pokryć jeszcze lekko ciepłą masą jabłeczno rodzynkową i wyrównać powierzchnię.
Na tym ułożyć drugi plaster ciasta i dobrze docisnąć.
Nasączyć herbatą z rumem jw.
Pokryć masą serowo śmietanową zostawiając część do posmarowania wierzchu.
Kolejno przykryć ostatnim plastrem i znowu docisnąć jak poprzednio.
Nasączyć i posmarować pozostawionym kremem serowo śmietanowym
Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.

Z rozpędu zabrakło masy do posmarowania boków.
... ale i tak tort topniał w oczach.
Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

  1. Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin Kawiarenki.
    Dziękuję za torcik ,pięknie wygląda na pewno jest pyszny.
    Lubię nowości , Twoje przepisy na słodkości są super.
    Zrobię napiszę czy mi się udał.Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...