czwartek, 8 lutego 2018

Szybki makaron sojowy z tuńczykiem i pomidorkami.

Zaimprowizowana kolacja we dwoje. Czasem w sobotni lub niedzielny wieczór, szczególnie po dobrym obiedzie nachodzi człowieka na coś fajnego. Do tego lampka dobrego wina na podsumowanie świetnego nastroju.


Składniki:
1,5 - 2 szklanki makaronu sojowego*

Tego typu makaronu w żadnym wypadku nie należy gotować!
10 - 15 kolorowych słodkich pomidorków koktajlowych
1 mała puszka tuńczyka w oliwie (50g netto)
2 - 3 łyżeczki papryczki chili w oliwie*
2 - 3 łyżki sosu ostrygowego*
sól morska
czarny pieprz prosto z młynka
2 łyżki oliwy do smażenia



Wykonanie:
suchy makaron sojowy umieścić w głębokiej misce i do pełna zalać wrzącą wodą z czajnika.
Po 5 minutach odcedzić na sicie i spłukać pod bieżącą zimną wodą.
UWAGA! Ponieważ nitki tego typu makaronu są bardzo długie po odcedzeniu należy je (jeszcze na sicie) pociąć kuchennymi nożyczkami na mniejsze kawałki!

Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na to wrzucić pokrojone pomidorki i stale mieszając smażyć przez 5 minut. Dodać osączoną z oliwy zawartość puszki z tuńczykiem i szybko rozgnieść widelcem. Wtedy uzupełnić sosem ostrygowym i papryczką chili. Im więcej papryczki tym potrawa będzie bardziej pikantna.
Na koniec dodać pokrojony makaron i stale mieszając mocno podgrzewać przez maksymalnie
2 minuty. Na wydaniu w razie potrzeby doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.

Kto lubi może dodatkowo już na talerzu posypać posiekanymi listkami zielonej kolendry.
* - makaron sojowy - do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością
* - sos ostrygowy -  do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością
* - papryczka chili w oliwie - patrz przepis:
http://barwysmaku.blogspot.co.at/2016/12/papryczka-chili-oliwie-z-czosnkiem-i.html

Można zastąpić świeżą papryczką, bardzo drobno pokrojoną; wówczas wystarczy 0,5 łyżeczki

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...