Składniki:
1,5 - 2 szklanki makaronu sojowego*
Tego typu makaronu w żadnym wypadku nie należy gotować! |
1 mała puszka tuńczyka w oliwie (50g netto)
2 - 3 łyżeczki papryczki chili w oliwie*
2 - 3 łyżki sosu ostrygowego*
sól morska
czarny pieprz prosto z młynka
2 łyżki oliwy do smażenia
Wykonanie:
suchy makaron sojowy umieścić w głębokiej misce i do pełna zalać wrzącą wodą z czajnika.
Po 5 minutach odcedzić na sicie i spłukać pod bieżącą zimną wodą.
UWAGA! Ponieważ nitki tego typu makaronu są bardzo długie po odcedzeniu należy je (jeszcze na sicie) pociąć kuchennymi nożyczkami na mniejsze kawałki!
Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na to wrzucić pokrojone pomidorki i stale mieszając smażyć przez 5 minut. Dodać osączoną z oliwy zawartość puszki z tuńczykiem i szybko rozgnieść widelcem. Wtedy uzupełnić sosem ostrygowym i papryczką chili. Im więcej papryczki tym potrawa będzie bardziej pikantna.
Na koniec dodać pokrojony makaron i stale mieszając mocno podgrzewać przez maksymalnie
2 minuty. Na wydaniu w razie potrzeby doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.
Kto lubi może dodatkowo już na talerzu posypać posiekanymi listkami zielonej kolendry. |
* - sos ostrygowy - do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością
* - papryczka chili w oliwie - patrz przepis:
http://barwysmaku.blogspot.co.at/2016/12/papryczka-chili-oliwie-z-czosnkiem-i.html
Można zastąpić świeżą papryczką, bardzo drobno pokrojoną; wówczas wystarczy 0,5 łyżeczki
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.