piątek, 4 stycznia 2019

Sos z owocu mango do szlachetnych mięs.

Styczeń to nie tylko karnawał co także okres ślubów. Czasami przy mniejszej ilości uczestników przyjęcie weselne można przygotować w domu.
Podana ilość składników wystarcza na 6 sytych porcji. Podwojoną ilością można nakarmić i 15 osób.

 Coś takiego jak wesele wymaga wyjątkowego dania na talerzu. Jako dodatki doskonale pasują ryż naturalny i podsmażona chińska sałata Pak Choi. Poprawnie wykonane danie może nawet rzucić na kolana.
Składniki:
1 cała polędwica wieprzowa (względnie cielęca)
1 łyżka sklarowanego masła
3 szt. Pak Choi - gorzkiej sałaty, zwanej też musztardową
Sos:
2 łyżki pełnego masła
owoc mango
0,7 - 1 szklanka wytrawnego wermutu Noilly Prat (od wielkiej biedy wermut Martini Extra Dry)
anyżek gwiazdkowy
2 cm laski cynamonu
szczypta soli
świeżo mielony biały pieprz
szczypta papryczki chili habanero
https://barwysmaku.blogspot.com/2018/12/palaco-ostra-papryczka-chili-habanero-i.html

Wykonanie:
obowiązkowo dojrzały owoc mango obrać ze skóry i wyrzucić pestkę. Pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do małego głębokiego rondla, zalać wermutem i po dodaniu 1 łyżki pełnego masła gotować na małym ogniu przez 10 minut. Zmiksować blenederm na gładki rzadki sos. Dodać przyprawy (papryczki chili tyle co na koniuszku noża!) i na maleńkim ogniu gotować ok. 15 minut aby sos nabrał egzotycznego aromatu.
Posoloną polędwicę przesmażyć w całości ze wszystkich stron na sklarowanym maśle.
Razem z patelnią wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 30 minut.
W tym czasie na osobnej patelni na małym ogniu w 1 łyżce pełnego masła podsmażyć przepołowione wzdłuż Pak Choi.
Polędwicę pokroić i podawać z dodatkami podlane sosem na podgrzanych talerzach.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...