piątek, 4 stycznia 2019

Sos z owocu mango do szlachetnych mięs.

Styczeń to nie tylko karnawał co także okres ślubów. Czasami przy mniejszej ilości uczestników przyjęcie weselne można przygotować w domu.
Podana ilość składników wystarcza na 6 sytych porcji. Podwojoną ilością można nakarmić i 15 osób.

 Coś takiego jak wesele wymaga wyjątkowego dania na talerzu. Jako dodatki doskonale pasują ryż naturalny i podsmażona chińska sałata Pak Choi. Poprawnie wykonane danie może nawet rzucić na kolana.
Składniki:
1 cała polędwica wieprzowa (względnie cielęca)
1 łyżka sklarowanego masła
3 szt. Pak Choi - gorzkiej sałaty, zwanej też musztardową
Sos:
2 łyżki pełnego masła
owoc mango
0,7 - 1 szklanka wytrawnego wermutu Noilly Prat (od wielkiej biedy wermut Martini Extra Dry)
anyżek gwiazdkowy
2 cm laski cynamonu
szczypta soli
świeżo mielony biały pieprz
szczypta papryczki chili habanero
https://barwysmaku.blogspot.com/2018/12/palaco-ostra-papryczka-chili-habanero-i.html

Wykonanie:
obowiązkowo dojrzały owoc mango obrać ze skóry i wyrzucić pestkę. Pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do małego głębokiego rondla, zalać wermutem i po dodaniu 1 łyżki pełnego masła gotować na małym ogniu przez 10 minut. Zmiksować blenederm na gładki rzadki sos. Dodać przyprawy (papryczki chili tyle co na koniuszku noża!) i na maleńkim ogniu gotować ok. 15 minut aby sos nabrał egzotycznego aromatu.
Posoloną polędwicę przesmażyć w całości ze wszystkich stron na sklarowanym maśle.
Razem z patelnią wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 30 minut.
W tym czasie na osobnej patelni na małym ogniu w 1 łyżce pełnego masła podsmażyć przepołowione wzdłuż Pak Choi.
Polędwicę pokroić i podawać z dodatkami podlane sosem na podgrzanych talerzach.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...