piątek, 11 stycznia 2019

Nadziewane rogaliczki na przekąskę przed przyjęciem.


Rogaliczki nadziewane szynką i serem

Nadzienia należy nakładać z umiarem. Inaczej podczas pieczenia jego część wydostanie się na zewnątrz.
Składniki:
ok. 250 g gotowego ciasta listkowego* (francuskiego)
90 g łagodnej szynki konserwowe  – należy unikać wędzonej
110 g twardego żółtego sera (gouda lub Emmentaler)
2 – 3 łyżki gładkiego tłustego twarożku
1 płaska łyżeczka pasty tandoori**
szczypta mielonej papryki Cayenne
1 łyżka świeżo i drobno posiekanego kopru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

1 żółtko + 3 łyżki mleka

Wykonanie:
płaty ciasta pociąć na pasy szerokości ok. 11 – 12 cm
Z nich wycinać trójkąty o podstawie 6,5 – 7 cm.
Szynkę pokroić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Ser zetrzeć na grubym tarle. Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Grzeje góra + dół.
Nadzienie nakładać łyżeczką na przygotowane trójkąty ciasta i ciasno zwijać w zgrabne rogaliki. Układać na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nie należy układać zbyt ciasno gdyż podczas pieczenia rogaliki się powiększą.
Żółtko rozmieszać z mlekiem. Tym przy pomocy pędzelka smarować każdy rogalik. Niezwłocznie wstawić do odpowiednio rozgrzanego piekarnika na dolną półkę i zapiekać ok. 25 minut. Rogaliki powinny nabrać wyraźnie ciemno złotego koloru.

Podawać jeszcze lekko ciepłe jako czekadełko do aperitifu przed większym karnawałowym przyjęciem.

*  - ciasto listkowe lub francuskie – kupując gotowe ciasto należy zwracać uwagę aby było wykonane na bazie masła a nie margaryny (patrz składniki na opakowaniu)

** - tandoori - patrz
 https://barwysmaku.blogspot.com/2018/03/zeberka-cielece-lub-kurczak-duszone-w.html

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...