wtorek, 1 stycznia 2019

Noworoczny kisiel z czerwonego barszczu.

Ze składników, które w okresie świąt są dostępne w każdym domu można wyczarować luksusową przekąskę - czekadełko.

Cały sekret smaku polega na jakości barszczu i proporcji chrzanu do śmietany.
Składniki: na 6 - 7 porcji
0,5 l prawdziwie aromatycznego czerwonego barszczu, w żadnym wypadku gotowanego na wędzonce!
3 lub 4 łyżki tłustej gęstej śmietany (zależy od planowanej ilości porcji)
2 łyżki tłustego greckiego jogurtu
1 spora łyżeczka świeżo i drobno startego chrzanu (kupowany w słoiczku absolutnie się nie nadaje)
1 jajo ugotowane na twardo
1 łyżeczka listków świeżego majeranku (w zastępstwie innej posiekanej zieleniny)
2 płaty żelatyny (7 x 12 cm) lub 1 płaska łyżeczka granulatu

Wykonanie:
z powierzchni ostudzone go barszczu usunąć zastygnięte resztki tłuszczu.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy całkiem zmięknie odcisnąć z nadmiaru wody i rozpuścić w lekko podgrzanym barszczu. Ostudzoną substancję wlewać do przygotowanych szklanych naczyń.

Barszcz dobrze wymieszany z żelatyną nalewać do kieliszków typu Martini względnie innych szerokich pucharków. Najlepiej na wysokiej stopce.
Ugotowane na twardo i dobrze ostudzone jajo obrać ze skorupki i poprzecznie pokroić w talarki. Powinno się otrzymać 6 talarków z widocznym żółtkiem.
Śmietanę, jogurt i chrzan wymieszać ze sobą na gładką masę. Posolić.
Gdy masa się dostatecznie zetnie* do każdej porcji nakładać po 2 łyżeczki śmietany z jogurtem i chrzanem. Z drugiej strony plasterek jaja posypany zieleniną. Patrz zdjęcie na początku tekstu.
Podawać niezwłocznie zanim dodatki opadną na dno.

* - ma powstać masa o gęstości rzadkiego kisielu

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...