wtorek, 22 stycznia 2019

Staropolski krupnik. Jak w sam raz na zimowe dni.

Idealne danie dla wracających do domu po zimowym spacerze.

Wersja bez wkładki mięsnej na bazie rosołu z drobiu. Smakowo wcale nie gorsza od mocno kalorycznych wariantów.
Składniki:
1,5 - 2 l intensywnego rosołu drobiowego
(lub wywaru z żeberek wołowych względnie kości pozostałych po filetowaniu schabu czy karkówki wieprzowej.

150 g kaszy jęczmiennej
2 - 3 łyżki masła
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 średniej wielkości ziemniaki
kto ma i lubi 2 - 3 suszone prawdziwki
zielona pietruszka do posypania na wydaniu



Wykonanie:
grzyby namoczyć wcześniej. Pokroić w drobną kosteczkę.
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Z rosołu odlać 0,5 litra i ugotować w tym przepłukaną kaszę. Gdy gotowe, dodać masło i przez kilka minut solidnie ucierać drewnianą łyżką*.
Wtedy do kaszy wlać 1 litr rosołu, postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. W tym czasie ziemniaki i warzywa pokroić w kostkę. Razem z grzybami wrzucić do wrzącej zupy i na maleńkim ogniu gotować aż zmiękną. Ok. 15 minut.
Pozostałe 0,5 l rosołu zachować aby w razie jeżeli zupa okaże się zbyt gęsta, móc dolać rzadkiej treści.
Na wydaniu posypać świeżo posiekana zielona pietruszką.

W tej wersji z mięsem i ziemniakami podanymi osobno krupnik może stanowić kompletne danie obiadowe.
Równie dobrze jako drugie danie można podać kawałek kurczaka z bazowego rosołu i roladę z tłuczonych ziemniaków i szpinaku.
* -  Właśnie ten zabieg ucierania ugotowanej kaszy z masłem nadaje zupie owego staropolskiego charakteru.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...