Teraz zimą trudno o coś bardziej zdrowego w pożywieniu właśnie od tej rośliny. |
2 słodkie i soczyste pomarańcze
3 łyżki najlepszej oliwy z oliwek (z pierwszego wycisku na zimno)
2 łyżki octu jabłkowego 5%
1 łyżeczka miodu akacjowego
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
jarmuż zblanszować w lekko posolonym wrzątku (ok. 2 minuty) Odcedzić i na ściereczce odcisnąć reszki wody. Pokroić ale nie za drobno.
Pomarańcze obrać i wyciąć absolutnie czyste filety. Starannie zebrać powstały sok, którym zamarynować osuszone liście jarmużu. Dodać oliwę, ocet wymieszany z miodem, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszać. Na koniec połączyć z filetami z pomarańcz.
Podawać jako uzupełnienie do zimowego obiadu.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.