wtorek, 15 stycznia 2019

Sałatka z jarmużu z filetami pomarańczowymi.

Jarmuż raczej rzadko gości na naszych stołach. W Niemczech i w Austrii jest bardzo popularny. Tam regionalnie podaje się go tradycyjnie z gotowaną w środku dość tłustą kiełbasą co stanowi całe danie obiadowe. Zawiera w sobie ogromną ilość składników potrzebnych naszemu zdrowiu. Smakowo może nie należy do rarytasów ale przeważnie to co dobre dla organizmu bywa mało atrakcyjne dla podniebienia.

Teraz zimą trudno o coś bardziej zdrowego w pożywieniu właśnie od tej rośliny.
500 g czystych liści jarmużu (czystych znaczy samych liści bez łodyg)
2 słodkie i soczyste pomarańcze
3 łyżki najlepszej oliwy z oliwek (z pierwszego wycisku na zimno)
2 łyżki octu jabłkowego 5%
1 łyżeczka miodu akacjowego
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
jarmuż zblanszować w lekko posolonym wrzątku (ok. 2 minuty) Odcedzić i na ściereczce odcisnąć reszki wody. Pokroić ale nie za drobno.
Pomarańcze obrać i wyciąć absolutnie czyste filety. Starannie zebrać powstały sok, którym zamarynować osuszone liście jarmużu. Dodać oliwę, ocet wymieszany z miodem, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszać. Na koniec połączyć z filetami z pomarańcz.

Podawać jako uzupełnienie do zimowego obiadu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...