piątek, 18 stycznia 2019

Sum z patelni

Suma podaje się prosto z patelni natychmiast po usmażeniu. Skórę ściąga się już na talerzu i dopiero wtedy doprawia solą i pieprzem.

Sum jest rybą prawie bez ości. Dziko żyjący ma wspaniałe białe mięso. Hodowlany - czerwonawe. Nie zawsze bywa w handlu ale kiedy się pojawi gorąco polecam.
Składniki:
filet z dzikiego suma 500 - 600 g
oliwa do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Smażony sum w wersji dla walczących z nadwagą.
Skóry się nie je ale ściąga się ją dopiero po usmażeniu. Na zdjęciu u góry z lewej - świeżo usmażony filet. U góry z prawej sałatka z jarmużu. Patrz:

Poniżej i skrajnie z lewej - łyżeczka chutney z pomidorów, trawy cytrynowej i kolendry (bomba smakowa!) U dołu po środku - zblanszowana cukinia z domieszką łagodnej pomarańczowej papryki.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...