Ucierane ciasto z gruszką. W sam raz na nadchodzące wolne dni.
Cukrem pudrem należy posypać kiedy ciasto nieco przestygnie |
Składniki:
5 jaj
80 g cukru pudru
50 g cukru typu miałki kryształ
80 g masła
200 g mielonych migdałów (wcześniej wyłuskanych)
kilka gruszek z kompotu
słoiczek marmolady morelowej
sól
Wykonanie:
1.) Żółtka oddzielić od białek i ukręcić na gładką jednolitą masę z cukrem pudrem. Białka ubić na kremowo z cukrem kryształem.
2.) Tylko lekko podgrzewając rozpuścić masło.
Masę żółtkową wymieszać z ubitą pianą. Dodać migdały i rozpuszczone lekko ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na tym rozprowadzić ciasto
3.) Gruszki dokładnie osączyć z kompotu i pokroić na grubsze płaty. Symetrycznie poukładać w dwóch rzędach. Patrz foto poniżej.
4.) Formę z ciastem wstawić na 30 minut na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
5.) Podawanie: zaraz po wyjęciu z piekarnika równomiernie posmarować mocno podgrzaną marmoladą morelową. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze letnio ciepłe.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.