piątek, 30 kwietnia 2021

Ucierane ciasto z gruszką bez mąki

Ucierane ciasto z gruszką. W sam raz na nadchodzące wolne dni.

Cukrem pudrem należy posypać kiedy ciasto nieco przestygnie
Składniki:
5 jaj
80 g cukru pudru
50 g cukru typu miałki kryształ
80 g masła
200 g mielonych migdałów (wcześniej wyłuskanych)
kilka gruszek z kompotu
słoiczek marmolady morelowej
sól
 
Wykonanie:
1.) Żółtka oddzielić od białek i ukręcić na gładką jednolitą masę z cukrem pudrem. Białka ubić na kremowo z cukrem kryształem.
 
2.) Tylko lekko podgrzewając rozpuścić masło. 
Masę żółtkową wymieszać  z ubitą pianą. Dodać migdały i rozpuszczone lekko ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na tym rozprowadzić ciasto
 
3.) Gruszki dokładnie osączyć z kompotu i pokroić na grubsze płaty. Symetrycznie poukładać w dwóch rzędach. Patrz foto poniżej.

4.) Formę z ciastem wstawić na 30 minut na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
 

5.) Podawanie: zaraz po wyjęciu z piekarnika równomiernie posmarować mocno podgrzaną marmoladą morelową. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze letnio ciepłe.

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...