wtorek, 27 kwietnia 2021

Sezon na sałatki katroflane trwa zawsze.

Tym bardziej teraz kiedy do dyspozycji mamy ziemniaki z jeszcze ubiegłego roku oraz absolutnie świeże i zielone nowalijki.
 
Na zdjęciu sałatka kartoflana z cebulą i z rucolą
Sałatka kartoflana – zasady generalne

Do ugotowanych i pokrojonych kartofli wlać gorący mocny bulion wymieszany z 2 – 3 łyżkami musztardy Dijon. Odstawić na 2 godziny.

Mieszać co kwadrans aby wydzieliło się więcej skrobi. Później dodać ocet z szampana rozcieńczony bulionem.

Octu nie wolno dawać za wcześnie bo zablokuje wydzielanie się skrobi

z ziemniaków. Dopiero wtedy posolić i doprawić pieprzem.

Olej daje się na sam koniec!

Wiedeńska sałatka kartoflana do panierowanych mięs.

Składniki:

1 kg spoistych ziemniaków, mniej więcej jednakowej wielkości

2 łyżki kminku 

2 cebulki szalotki, albo 1 średniej wielkości biała lub żółta cebula

1 mały ząbek czosnku

5 łyżek oliwy słonecznikowej

1 płaska łyżka cukru

1 łyżka gładkiej musztardy (w Austrii estragonowej)

0,5 – 0,7 szklanki bulionu cielęcego

biały ocet winny do smaku

sól

czarny pieprz prosto z młynka

1 szklanka sałaty roszponki 

1/4 szklanki drobnego szczypiorku, drobno pokrojonego

Wykonanie:

1.) Ziemniaki ugotować w łupinach w wodzie z 2 łyżkami kminku.

Jeszcze gorące obrać i pokroić w możliwie cienkie plastry.

2.) Cebule szalotki (względnie cebulę) pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, posypać cukrem i zeszklić na oliwie słonecznikowej. Kolejno dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i dalej powoli smażyć. Po paru minutach uzupełnić łyżką musztardy i całość rozprowadzić bulionem. Doprawić, octem, bogato solą, i pieprze. Tak pogotować kilka minut.

3.) Gorącą marynatą, w głębokim półmisku zalać pokrojone i jeszcze ciepłe ziemniaki. Wymieszać i półmisek pokryć folią spożywczą.

Wszystkie składniki muszą mieć czas na wymianę aromatów.Jeszcze lekko ciepłą sałatkę wymieszać z roszponką.

4.) Podawanie: tak przygotowaną sałatkę podaje się na letnio ciepło, na wydaniu posypując siekanym szczypiorkiem.


Teraz wczesną wiosną rzeżucha wodna - jako składnik - idealny surowiec uzupełniający sałatkę kartoflaną. Po dokładnym umyciu koniecznie odwirować

Już pod koniec lutego rośnie na podmokłych obrzeżach lasów liściastych. W smaku przypomina nieco niezbyt ostry chrzan

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...