wtorek, 13 kwietnia 2021

Drożdżowe bułeczki bez cukru

Czasem mam dość jedzenia pieczywa z fabrycznej piekarni. Wtedy biorę się za domowe wypieki.
Dzisiaj bułeczki drożdżowe na śródziemnomorską nutę. Np. do polskiego barszczu będą wspaniałym uzupełnieniem.
 
Przed wstawieniem do piekarnika posypałem białym sezamem. Smakowo wyszło nieźle
 
Składniki: (ciasto drożdżowe)
300 ml letnio ciepłej wody
0,5 kostki świeżych drożdży (21 g)
500 g mąki pszennej (typ 500 - 700) + mąka do rozwałkowania
płaska łyżeczka soli
40 ml oleju rzepakowego względnie słonecznikowego (w oryginalnym wydaniu oliwy z oliwek)
1 roztrzepane jajo do posmarowania gotowego ciasta przed wstawieniem do piekarnika
Nadzienie:
100 g gotowego pesto ze słoiczka (zmiksowane: bazylia, orzeszki piniowe, parmezan)
100 g twardego żółtego sera o ostrym smaku, startego na grubym tarle
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek z zalewy oliwnej 
względnie tyle samo drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy jw
 
Wykonanie:
1.) Przyrządzić cisto drożdżowe wg zasad. 
Kolejno rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na kształt prostokąta (60 x 40 cm) Zostawiając dookoła margines szerokości 2 cm, na całej powierzchni rozsmarować presto i równomiernie posypać startym serem i oliwkami, względnie suszonymi pomidorami.
 
2.) Tak przyrządzone ostrożnie zrolować wg długiego boku. Z otrzymanego rulonu wyciąć 12 - 15 pierścieni o jednakowej szerokości. Jedno obok drugiego układać cięciem do dołu w formie (30 x 20 cm) wysłanej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 minut aby ciasto miało czas wyrosnąć. Przed wstawieniem do piekarnika z wierzchu posmarować roztrzepanym jajem.
 
Rozbełtanym jajem smaruje się dopiero przed wstawieniem do piekarnika
 
3.) Zapiekać na środkowej półce przez 25 - 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Grzeje termoobieg. Studzić w formie.

4.) Podawanie: podawać jako przegryzkę do przystawek lub gorących zup.
PS. Z bardziej uroczystych okazji można do nadzienia dodać pokrojona dowolna szynkę.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...