piątek, 23 kwietnia 2021

Zdrowa i aromatyczna przyprawa wlasnej roboty

Przyprawa o zaskakującym uroku smakowym. Oczywiście pod warunkiem, że aromat anyżu jest mile widziany. Ręczę, że warto zadać sobie trochę tego trudu. Nie tylko podnosi wartość własnej kuchni co wspaniale nadaje też się na prezent imieninowy lub urodzinowy.
Przepis w oparciu o cykliczny program niemieckiej TV - Visite. 
W każdy wtorek o godzinie 20:15 na kanale NDR

Własnoręczne wykonanie przyprawy absolutnie nie wymaga żadnego czarnoksięskiego wtajemniczenia
 
Składniki:

80 g suszonych nasion fenkuła (kopru włoskiego) - do nabycia w aptekach lub w sklepach ze zdrową żywnością

120 g płatków owsianych – bio

100 g białego sezamu

80 g grubej szarej soli kamiennej (ważne – niejodowanej)

1 cytryna – bio

 

Wykonanie:

1.) Płatki owsiane wymieszać z sezamem. Często mieszając krótko podprażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ostudzić.

 

2.) Dodać nasiona fenkuła, sól i świeżo startą na drobnym tarle skórkę z cytryny bio. Wymieszać. Dużym ostrym nożem najdokładniej posiekać na desce. Niezwłocznie umieścić w słoiku i szczelnie zakręcić. Trzymać w lodówce.

Limit czasowy przechowywania wynosi 3 do 4 tygodni.

 

3.) Zastosowanie: stosować jako przyprawę do ryb i jasnych mięs typu drób, królik lub cielęcina oraz do potraw vegańskich.


Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...