Własnoręczne wykonanie przyprawy absolutnie nie wymaga żadnego czarnoksięskiego wtajemniczenia |
80 g suszonych nasion fenkuła (kopru włoskiego) - do nabycia w aptekach lub w sklepach ze zdrową żywnością
120 g płatków owsianych – bio
100 g białego sezamu
80 g grubej szarej soli kamiennej (ważne – niejodowanej)
1 cytryna – bio
Wykonanie:
1.) Płatki owsiane wymieszać z sezamem. Często mieszając krótko podprażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ostudzić.
2.) Dodać nasiona fenkuła, sól i świeżo startą na drobnym tarle skórkę z cytryny bio. Wymieszać. Dużym ostrym nożem najdokładniej posiekać na desce. Niezwłocznie umieścić w słoiku i szczelnie zakręcić. Trzymać w lodówce.
Limit czasowy przechowywania wynosi 3 do 4 tygodni.
3.) Zastosowanie: stosować jako przyprawę do ryb i jasnych mięs typu drób, królik lub cielęcina oraz do potraw vegańskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.