piątek, 16 kwietnia 2021

Wielkanoc w Austrii. Kotlety z koźlęcia z jarzębiną

Do tradycji kulinarnych w okresie Wielkanocy w Austrii należy pieczone jagnię względnie koźlę. Zwyczaj przyszedł od południa. Ze strony Włoch i Słowenii.
Akurat w tym czasie w moim domu z powodu potężnego przeziębienia cała rodzina była niedysponowana. Dlatego przepis publikowany jest z małym opóźnieniem.
 
Mięso młodego koźlęcia jest tak delikatne, że nie wymaga długiej obróbki termicznej. Nie ma obaw. Smak i zapach zupełnie neutralny. Śmiało można wmówić jedzącym, że to np. cielęcina.
 
Składniki:
4 - 6 kotletów z młodego koźlęcia
marynowane owoce jarzębiny ze słoika, lub w zastępstwie pestki granatu
 
Jarzębina w słodkawym syropie jako uzupełniający dodatek smakowy. Wspaniale nadaje się do wszystkich delikatnych mięs. Także do np. deserów
 
1 mała cebulka szalotka
0,5 - 1 ząbek czosnku (ilość wg uznania)
1 szklanka wytrawnego wermutu Noilly Prat, względnie półwytrawnego Sherry
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
0,5 płaskiej łyżeczki papryczki piment d'espelette
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie
1.) Na pół godziny przed przyrządzaniem kotlety wyjąć z lodówki. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem roztartym z grubą solą kamienną. Cebulkę szalotkę pokroić w cienką słomkę.
 
2.)Tak przygotowane kotlety z obu stron przesmażyć na niezbyt ostrym ogniu. Dodać pokrojoną szalotkę. Po 5 minutach wymieszać i zmniejszyć ogień do minimum. Wlać posiadane wino, przykryć
i pod przykryciem dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i papryczką piment d'espelette.
Na 5 minut przed końcem obróbki termicznej dodać osączone z zalewy owoce jarzębiny.
W zastępstwie pestki granatu.
 
Kto nie ma możliwości nabycia opisanej jarzębiny* może ją zastąpić pestkami granatu - do nabycia w większych supermarketach w większych miastach
 
3.) Podawanie: podawać z dowolną podduszona jarzynką.

* - surowe owoce jarzębiny przed spożyciem wymagają dodatkowej obróbki technologicznej; w surowej postaci nie nadają się do jedzenia!
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...