Natomiast zbyt długa obróbka termiczna grozi tym, że mięso stanie się trotowate (wysuszone) |
Składniki:
10 cienko ukrojonych plastrów solonej włoskiej słoniny Lardo
2 łyżki oliwy z oliwek
Pyzy ziemniaczano serowe:
0,5 kg ugotowanych utłuczonych ziemniaków
0,25ziemni kg gładkiego twarożku 20%
2 żółtka
2 łyżki kaszy manny
mąka pszenna
sól do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka świeżo siekanej zielonej pietruszki
Pomidorki koktajlowe:
1 łyżeczka sklarowanego masła
100 g czerwonych pomidorków koktajlowych
100 g żółtych pomidorków koktajlowych
1 czubata łyżeczka cukru pudru
1 łyżka dobrego gatunkowo czerwonego octu balsamico
szczypta soli
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Na kilka godzin przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Dokładnie oczyścić z
wszelkich błon i resztek tłuszczu. Posmarować oliwą z oliwek i pod przykryciem
odstawić na bok. Trzymać w temperaturze pokojowej. Nie solić bowiem słonina zawiera bardzo dużo soli.
2.) Warkocz polędwicy przeciąć na długie połowy i każdą zawinąć w 5 szeroko rozłożonych plastrów
słoniny Lardo.
Jest bardzo ważne aby plastry słoniny były
cienkie jak papier! Inaczej danie będzie zbyt słone. |
Nie solić, ponieważ słonina zawiera w sobie jej absolutnie wystarczająco! Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia.
3.) Piekarnik
rozgrzać do 240°C. Gdy się dostatecznie rozgrzeje, blachę z mięsem wstawić do
pieca i niezwłocznie zmniejszyć temperaturę do 220°C. Tak zapiekać przez 10
minut.
Po upływie tego czasu, zmniejszyć temperaturę do 110°C i (nadal nie otwierając
drzwiczek pieca) przetrzymać przez 35 - 40 minut. Zależy od wielkości kawałków
mięsa.
4.) Po wyjęciu z pieca, na ok. 10 minut jeszcze przed krojeniem (!) przełożyć do
małego podgrzanego półmiska i tak trzymać pod przykryciem. Zbyt wczesne
dzielenie mięsa nożem może spowodować bezpowrotną utratę aromatycznych soków zgromadzonych
wewnątrz upieczonego mięsa.
Do tego celu doskonale nadaje się kamionkowa rynienka, bo raz dobrze podgrzana dość długo trzyma ciepło. |
Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki przepuścić. przez praskę. Razem z twarożkiem, żółtkami i solą zagnieść spoiste ciasto.
Umieścić równomiernie na dnie płaskiego garnka. Podzielić nożem na 4 równe części. Wyjąć jedną ćwiartkę i w powstałe miejsce wsypać kaszę mannę wymieszaną z mąką, tak aby wypełniła powstałą lukę. Wszystko razem zagnieść ponownie w jednolite ciasto. Formować kulki wielkości piłeczki do gry w tenisa stołowego i parzyć w gorącej wodzie (nie gotować we wrzątku!) aż wypłyną do góry.
Po 10 minutach wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z
rozpuszczonym masłem.
Często i delikatnie mieszając, odparować resztki wody .
Na wydaniu posypać siekaną zieloną pietruszką
6.) Koktajlowe pomidorki na gorąco.
Pomidorki przepołowić z góry na dół. Rzucić na patelnię z rozgrzanym
sklarowanym masłem. Zamieszać. Po 2 - 3 minutach równomiernie posypać cukrem
pudrem. Gdy zacznie karmelizować podlać octem balsamico, posolić, doprawić
czarnym pieprzem prosto z młynka, zamieszać i natychmiast podawać.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.