wtorek, 14 grudnia 2021

Mała przystawka z wędzonago schabu z kremem z jogurtu i pumpernikla.

Kto nie ma wędzonego schabu może oczywiście go zastąpić wędzoną szynką. Np. szwarcwaldzką. 
 
Także uzupełniający dodatek pozostaje wolnym wyborem

 Składniki: 
100 g gęstego greckiego jogurtu – 10% tłuszczu 
1 kromka chleba pumpernikiel (może być sprzed kilku dni) 
1 czubata łyżka ubitej śmietany 36 % 
0,5 łyżeczki polskiego pieprzu ziołowego 
po 3 – 4 cienkie plasterki lekko wędzonego schabu, względnie szynki parmeńskiej, na porcję 
mały świeży ogórek 
2 łyżki marynowanego imbiru ze słoika, pokrojonego w plastry

Wykonanie:

1.) Pumpernikiel pokruszyć i zmiksować z jogurtem. Ma wyjść niezbyt gęsta pasta.

Najpierw dodać jogurt i mieszać po doprawieniu pieprzem


W celu spulchnienia powstałej masy, dodać i dobrze wymieszać łyżkę ubitej śmietany. Doprawić polskim pieprzem ziołowym.

 
Po dodaniu śmietany starannie wymieszać aby nie było widać białych smug
 
2.) Schab pokroić w jak najcieńsze plastry. 
 
Obowiązkowo odciąć wszystkie warstwy tłuszczu
  
3.) Uzupełniający dodatek.
Świeży ogórek obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Pozostały miąższ pokroić wzdłuż w cienką zapałkę. Marynowany imbir osączyć na sicie dobrze odcisnąć. Plastry imbiru poskładać ze sobą, bardzo ostrym nożem pokroić w cieniusieńką słomkę i wymieszać z rozdrobnionym ogórkiem.
 
Z lewej marynowany imbir. Z prawej świeży ogórek
  
5.) Na zakąskowym talerzu ułożyć po 2 - 3 plastry wybranej wędliny. Pokryć lekko jogurtem zmiksowanym z pumperniklem. Obok udekorować sałatką z ogórka i marynowanego imbiru.
 

W roli uzupełniającego dodatku w podobny sposób można pokroić twardy kiszony ogórek beczkowy.

Wtedy będzie bardziej swojsko :-)
 
Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...