Kto nie ma wędzonego schabu może oczywiście go zastąpić wędzoną szynką. Np. szwarcwaldzką.
100 g gęstego
greckiego jogurtu – 10% tłuszczu
1 kromka
chleba pumpernikiel (może być sprzed kilku dni)
1 czubata
łyżka ubitej śmietany 36 %
0,5 łyżeczki
polskiego pieprzu ziołowego
po 3 – 4
cienkie plasterki lekko wędzonego schabu, względnie szynki parmeńskiej, na porcję
mały świeży
ogórek
2 łyżki
marynowanego imbiru ze słoika, pokrojonego w plastry
W celu
spulchnienia powstałej masy, dodać i dobrze wymieszać łyżkę ubitej śmietany. Doprawić polskim pieprzem ziołowym.
Wykonanie:
1.) Pumpernikiel pokruszyć i zmiksować z jogurtem. Ma wyjść niezbyt gęsta pasta.
Najpierw dodać jogurt i mieszać po doprawieniu pieprzem |
2.) Schab
pokroić w jak najcieńsze plastry.
3.) Uzupełniający dodatek.
Świeży
ogórek obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Pozostały miąższ pokroić
wzdłuż w cienką zapałkę. Marynowany
imbir osączyć na sicie dobrze odcisnąć. Plastry imbiru
poskładać ze sobą, bardzo ostrym nożem pokroić w cieniusieńką słomkę i
wymieszać z rozdrobnionym ogórkiem.
5.) Na
zakąskowym talerzu ułożyć po 2 - 3 plastry wybranej wędliny. Pokryć lekko
jogurtem zmiksowanym z pumperniklem. Obok udekorować sałatką z ogórka
i marynowanego imbiru.
W roli uzupełniającego dodatku w podobny sposób można pokroić twardy kiszony ogórek beczkowy.
Wtedy będzie bardziej swojsko :-)Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.