Tego samego, który w dawnym hotelu Cracovia dbał o jakość słynnej kremówki krakowskiej. Mam nadzieję iż pomysł przyda się do wzbogacenia bufetu sylwestrowego.
Konsystencją sos bardziej przypomina pastę ale przecież tu chodzi o smak |
Składniki:
0,5 - 0,7 szklanki* słodkiej rzadkiej kremówki (30 - 36%)
2 łyżeczki dobrego gatunkowo koniaku
1 łyżka kaparów osączonych z zalewy
szczypta cukru
sól
czarny pieprz
ew. kilka łyżek warzywnego bulionu gdyby sos okazał się zbyt gęsty
Wykonanie:
1.) Kremówkę ubić do konsystencji kremu. Nie ubijać na sztywno!
2.) Kapary dokładnie osączyć z zalewy i niezbyt drobno posiekać.
3.) Posiekane kapary, koniak i cukier dodać do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszać.
4.) Podawanie: podawać jako uzupełnienie rybnego zimnego bufetu.
... a im więcej koniaku w sosie, tym łatwiej będzie zapomnieć, ile złego przyniósł nam ten stary rok. Wszystkiego najlepszego Tadeuszu, dużo, dużo zdrowia i pomyślności w nadchodzącym roku życzę. Urszula
OdpowiedzUsuńTobie również głównie zdrowia no i pomyślności oczywiście!
Usuń