piątek, 10 grudnia 2021

"Kaisergugelhupf", czyli ucierana babka cesarza, bez proszku do pieczenia

Oczywiście jest mowa o cesarzu Austrii Franciszku Józefie. Dzisiaj trudno jest powiedzieć czy przepis faktycznie wykreowano z myślą o nim. Jak by nie było jest wart wypróbowania. Mimo wszystko poprawnie wykonany może być ozdobą świątecznego stołu.
 
Do wykonania tej babki potrzeba nieco doświadczenia w kuchni

Składniki:
180 g miękkiego masła
1 łyżka mączki kartoflanej
1 łyżeczka cukru pudru
1 szczypta soli
1 łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
1 cukier waniliowy (1 opakowanie 7 g)
4 żółtka, o temperaturze pokojowej
1 kieliszek Kirschwasser - obowiązkowo (wytrawnego destylatu z czereśni, który teoretycznie
można zastąpić innym wytrawnym i aromatycznym alkoholem)
13 dag cukru
1 szczypta soli
4 białka, o temperaturze pokojowej 
150 g przesianej mąki pszennej

80 g sparzonych orzechów włoskich
80 g drobno pokrojonej czekolady

1 łyżeczka masła do wysmarowania formy

3 łyżki migdałów w płatkach

Wykonanie:
1.) Formę do pieczenia wysmarować masłem. Najlepiej jest krótko rozpuścić masło w kuchence mikrofalowej. Wysypać płatkami migdałów.
 
Przez dodanie płatków migdałowych babka zyskuje bogaty wygląd

2.) Piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do 160°C 
Orzechy sparzyć i pokroić, nie za drobno. Nie siekać.

3.) Z 13 dag cukru, szczypty soli i 4 białek, ubić pianę na gęsty, spoisty krem!

Miękkie masło spienić mikserem dodając: mąkę kartoflaną, cukier puder, szczyptę soli, skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Kolejno po jednym dodawać żółtka, i równie stopniowo - alkohol. 
Gdy powstanie zdecydowania jednolita masa, delikatnie i stopniowo połączyć z ubitą pianą.
NIE MIKSOWAĆ! Mieszać łyżką lub trzepaczką. 
UWAGA! Obie masy muszą mieć jednakową temperaturę, inaczej masło się „zwarzy”!

4.) Jedną czwartą przesianej mąki wymieszać z orzechami i czekoladą. Resztę mąki wmieszać delikatnie do przygotowanej masy. Na koniec dodać mąkę z bakaliami.

5.) Umieścić w formie, wyrównać powierzchnię i natychmiast wstawić do piekarnika na dolną szynę. 160°C. Grzeje góra + dół, ewentualnie, środkowa półka i termo obieg 140°C

Piec przez minimum 1 godzinę.

Cieszy nie tylko oko co i podniebienie

6.) Pod warunkiem zastosowania oryginalnego Kirschwasser, taka babka może być popisowym daniem pani domu. 
Autentycznie smakuje wyjątkowo świetnie! Kto potrzebuje czegoś wyjątkowego na Święta, ten wypiek ma wszystko pod sobą. Jednak radzę próbę zrobić już teraz!

Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...