Do wykonania tej babki potrzeba nieco doświadczenia w kuchni |
1 łyżka mączki kartoflanej
1 łyżeczka cukru pudru
1 szczypta soli
1 łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
1 cukier waniliowy (1 opakowanie 7 g)
4 żółtka, o temperaturze pokojowej
1 kieliszek Kirschwasser - obowiązkowo (wytrawnego destylatu z czereśni, który teoretycznie
można zastąpić innym wytrawnym i aromatycznym alkoholem)
13 dag cukru
1 szczypta soli
4 białka, o temperaturze pokojowej
80 g sparzonych orzechów włoskich
80 g drobno pokrojonej czekolady
1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
3 łyżki migdałów w płatkachPrzez dodanie płatków migdałowych babka zyskuje bogaty wygląd |
2.) Piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do 160°C
3.) Z 13 dag cukru, szczypty soli i 4 białek, ubić pianę na gęsty, spoisty krem!
Miękkie masło spienić mikserem dodając: mąkę kartoflaną, cukier puder, szczyptę soli, skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Kolejno po jednym dodawać żółtka, i równie stopniowo - alkohol.NIE MIKSOWAĆ! Mieszać łyżką lub trzepaczką.
4.) Jedną czwartą przesianej mąki wymieszać z orzechami i czekoladą. Resztę mąki wmieszać delikatnie do przygotowanej masy. Na koniec dodać mąkę z bakaliami.
5.) Umieścić w formie, wyrównać powierzchnię i natychmiast wstawić do piekarnika na dolną szynę. 160°C. Grzeje góra + dół, ewentualnie, środkowa półka i termo obieg 140°C
Piec przez minimum 1 godzinę.Cieszy nie tylko oko co i podniebienie |
6.) Pod warunkiem zastosowania oryginalnego Kirschwasser, taka babka może być popisowym daniem pani domu.
Dziekuję,zrobię na pewno
OdpowiedzUsuń