Doskonałe czekadełko - smarowidełko do pieczywa podawanego na stół na wstępie przyjęcia.
W oczekiwaniu na przystawkę goście powinni mieć jakieś zajęcie zamiast wzajemnego pokazywania zdjęć w smartfonach.
4 przepiórcze jaja
ugotowane na twardo (czas gotowania max. 3 minuty od momentu wrzenia wody)
4 słodkie pomidorki
koktajlowe
2 łyżki małych
kaparów z Sycylii (w oliwnej zalewie)
2 czubate łyżeczki
gładkiego twarożku Philadelphia (55%)
1 czubata łyżeczka Pesto
z bazylią lub zieloną pietruszką
czarny pieprz
prosto z młynka
2 krople czerwonego
Tobasco
gałązki zielonej
pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
1.) Przepiórcze
jaja ugotować na twardo. Jeszcze bardzo gorące zalać lodowatą wodą.
To znacznie ułatwi
późniejsze obieranie ze skorupek.
2.) 2
łyżeczki twarożku dokładnie wymieszać z 1 łyżeczką dowolnego ziołowego Pesto.
Doprawić czarnym
pieprzem prosto z młynka i dwiema kroplami czerwonego Tobasco.
Jeszcze raz
wymieszać.
3.) Ugotowane na
twardo i obrane przepiórcze jaja przepołowić i podawać jak na zdjęciu wyżej,
udekorowane połówkami pomidorków, osączonymi kaparami i zieloną pietruszką.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.