wtorek, 7 grudnia 2021

Ziołowy dip z przepiórczym jajem

Doskonałe czekadełko - smarowidełko do pieczywa podawanego na stół na wstępie przyjęcia. 
W oczekiwaniu na przystawkę goście powinni mieć jakieś zajęcie zamiast wzajemnego pokazywania zdjęć w smartfonach.
 
Takie małe co nieco do koniecznie białego pulchnego pieczywa

 Składniki: 
4 przepiórcze jaja ugotowane na twardo (czas gotowania max. 3 minuty od momentu wrzenia wody) 
4 słodkie pomidorki koktajlowe 
2 łyżki małych kaparów z Sycylii (w oliwnej zalewie)
2 czubate łyżeczki gładkiego twarożku Philadelphia (55%) 
1 czubata łyżeczka Pesto z bazylią lub zieloną pietruszką 
czarny pieprz prosto z młynka 
2 krople czerwonego Tobasco 
gałązki zielonej pietruszki do dekoracji 
 
Wykonanie: 
1.)    Przepiórcze jaja ugotować na twardo. Jeszcze bardzo gorące zalać lodowatą wodą. 
To znacznie ułatwi późniejsze obieranie ze skorupek. 
 
2.)    2 łyżeczki twarożku dokładnie wymieszać z 1 łyżeczką dowolnego ziołowego Pesto. 
Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka i dwiema kroplami czerwonego Tobasco. 
Jeszcze raz wymieszać. 
 
3.) Ugotowane na twardo i obrane przepiórcze jaja przepołowić i podawać jak na zdjęciu wyżej, udekorowane połówkami pomidorków, osączonymi kaparami i zieloną pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...