W wielu domach przed świętami w kuchni wrzało od nadmiaru zamierzonych zadań. Taka fasola z resztkami mięs i wędlin po świątecznym obżarstwem, nie wymaga specjalnego wysiłku a jednocześnie można nią usatysfakcjonować całą rodzinę. W porównaniu do minionych dni to prawie "post".
Doświadczenie uczy, że najlepiej prezentuje się na podłużnych płaskich półmiskach |
Składniki:
2 szklanki ugotowanej brązowej (względnie czerwonej ) fasoli
150 g resztek wędlin lub pieczonych mięs (najlepiej z papryką)
1 cebulka szalotka
czarny pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
1.) Resztki mięs pokroić i przepuścić przez maszynkę stosując sitko o drobnych oczkach - jak na pasztet.
2.) Szalotkę obrać z łupiny i pokroić w drobną kostkę. Kroić - a nie siekać.
Dodać zmielone wędliny i mięsa. Dobrze
wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i krótko przesmażyć.
3.) Podawanie: jeszcze ciepłą fasolę podać na stół na półmisku i okrasić gorącą mielonką z cebulką.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.