wtorek, 28 grudnia 2021

Brązowa fasola z sosem wzbogaconym resztkami wędlin (przekąska na 8 małych porcji)

W wielu domach przed świętami w kuchni wrzało od  nadmiaru zamierzonych zadań. Taka fasola z resztkami mięs i wędlin po świątecznym obżarstwem, nie wymaga specjalnego wysiłku a jednocześnie można nią usatysfakcjonować całą rodzinę. W porównaniu do minionych dni to prawie "post".

Doświadczenie uczy, że najlepiej prezentuje się na podłużnych płaskich półmiskach
 
Składniki: 
2 szklanki ugotowanej brązowej (względnie czerwonej ) fasoli 
150 g resztek wędlin lub pieczonych mięs (najlepiej z papryką)
1 cebulka szalotka 
czarny pieprz prosto z młynka 
oliwa z oliwek do smażenia

 

Wykonanie: 
1.)    Resztki mięs pokroić i przepuścić przez maszynkę stosując sitko o drobnych oczkach - jak na pasztet. 
 
2.)    Szalotkę obrać z łupiny i pokroić w drobną kostkę. Kroić - a nie siekać. 
Dodać zmielone wędliny i mięsa. Dobrze wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i krótko przesmażyć.

 

3.)    Podawanie: jeszcze ciepłą fasolę podać na stół na półmisku i okrasić gorącą mielonką z cebulką.
 
Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...