czwartek, 23 grudnia 2021

Filet śledziowy typu maties na żytnim chlebie

Bywa, że jeszcze przed Wigilią w gości wpadnie ktoś z rodziny albo z sąsiadów. Ponieważ ocieramy się o ścisły post trzeba wędrowca czymś poczęstować.
 

Jak widać przekąska objętościowo dość bogata. Czyli można podać się gościom mającym zdrowe apetyty

 Składniki:  
filety śledziowe typu maties – po jednym na porcję 
kromki żytniego razowego chleba – po jednej na porcję 
biały gładki twarożek o neutralnym smaku – do posmarowania chleba 
małe ogóreczki typu korniszon;  po 3 – 4 sztuki na porcję 
gruboziarnista musztarda Dijon – po 2 łyżeczki na porcję 
czerwona cebula marynowana w czerwonym occie winnym 
dowolna zielenina do dekoracji: koper, natka pietruszki, rzeżucha, itp. 
biały pieprz świeżo i niezbyt drobno zmielony

Wykonanie:

1.) Przygotować kromki świeżo ukrojonego żytniego chleba. Jak na zdjęciu dość szczodrze posmarować gładkim twarożkiem.

2.) Pokryć podanymi składnikami i ewentualnie udekorować posiadaną zieleniną.


Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...