Bywa, że jeszcze przed Wigilią w gości wpadnie ktoś z rodziny albo z sąsiadów. Ponieważ ocieramy się o ścisły post trzeba wędrowca czymś poczęstować.
Składniki:
filety
śledziowe typu maties – po jednym na porcję
kromki
żytniego razowego chleba – po jednej na porcję
biały
gładki twarożek o neutralnym smaku – do posmarowania chleba
małe
ogóreczki typu korniszon; po 3 – 4
sztuki na porcję
gruboziarnista
musztarda Dijon – po 2 łyżeczki na porcję
czerwona
cebula marynowana w czerwonym occie winnym
dowolna
zielenina do dekoracji: koper, natka pietruszki, rzeżucha, itp.
biały
pieprz świeżo i niezbyt drobno zmielony
Wykonanie:
1.) Przygotować kromki świeżo ukrojonego żytniego chleba. Jak na zdjęciu dość szczodrze posmarować gładkim twarożkiem.
2.) Pokryć podanymi składnikami i ewentualnie udekorować posiadaną zieleniną.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.