wtorek, 21 grudnia 2021

Pasztet z wędzonego pstrąga

Kto miałby problem ze skompletowaniem 12 dań na Wigilię - oto łatwy przepis a do tego niebanalny.
 
 
Składniki:

200 g filetów lekko wędzonego pstrąga (bez skóry i bez ości)

80 ml lodowato zimnego bulionu warzywnego

5 - 6 płatów żelatyny (7x12 cm) lub 2 czubate łyżeczki granulatu

150 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36%)

spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

biały pieprz prosto z młynka

sól

 
Wykonanie:

1.) Filety pstrąga rozdrobnić w palcach, dodać połowę bulionu i ze dwie kostki lodu*. Krótko zmiksować w malakserze na miazgę.

Kto nie posiada malaksera może to samo uczynić dwukrotnie przepuszczając masę rybną przez maszynkę do mięsa.

Bez względu na to w jaki sposób masa została rozdrobniona finalnie należy przetrzeć ją przez gęste sito.

2.) Kremówkę ubić na bardzo rzadki i lekki krem.

Podgrzać pozostały bulion i rozpuścić w nim wcześniej zmiękczone w zimnej wodzie płaty żelatyny. Przestudzić. 

Z granulatem postąpić wg instrukcji na opakowaniu.

3.) Do żelatyny rozpuszczonej w bulionie dodać 2 - 3 łyżki śmietanki i dobrze wymieszać. Resztę kremówki niezwłocznie dokładnie połączyć ze zmiksowaną rybą. Doprawić świeżo zmielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Po otrzymaniu gładkiej masy dodać żelatynę ze śmietanką i jak najdokładniej wymieszać łyżką. Do tej czynności NIE POWINNO SIĘ  STOSOWAĆ ŻADNEGO MIKSERA.

4.) Przełożyć do odpowiedniej foremki wyłożonej folią spożywczą.

Wygładzić powierzchnię i po przykryciu folią odstawić na 2 godziny.

Po upływie tego czasu wstawić do lodówki na 4 - 5 godzin.

5.) Podawanie: pasztet kroić poprzecznie nożem z piłką na plastry grubości ok. 2 cm

i podawać jako małą przekąskę do jakiegoś odświętnego posiłku.

Kto ma - jeszcze lepiej jest kroić nożem elektrycznym.

 

* - dodanie kostki lodu zapobiegnie wytrąceniu się tłuszczu z tkanki rybnej podczas miksowania


Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...