wtorek, 9 maja 2017

Konfiturka do ozdabiania tortów i innych deserów

Konfiturka do ciast, tortów i innych deserów na bazie cytrusowych owoców kumquat. Je się razem ze skórką! Owe karłowate pomarańczki w Polsce nie cieszą się specjalnym wzięciem. Do ich jedzenia zniechęca brak miąższu typowego dla pomarańczy, oraz uprzedzenie do jedzenia całego owocu ze skórką. W tej kombinacji gorycz zawarta w smaku zostaje złagodzona dodatkiem cukru. Ręczę, że warto spróbować.


Zwolennicy zawiesistych konfitur mogą dodać cukru żelującego.
Składniki:
150 - 200g owoców kumquat
3 spore pomarańcze
3 łyżki cukru (kto lubi może dać cukier żelujący)
przyprawy: laska cynamonu, 1 goździk, 1 anyżek gwiazdkowy, 1/5 orzecha gałki muszkatołowej, 1 kapsułka czarnego kardamonu

Wykonanie:
owoce kumquat umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Chodzi o to aby ze skórki wymoczyć nadmiar goryczy.
Z trzech pomarańczy wycisnąć sok, przecedzić i zagotować z przyprawami. Pod przykryciem trzymać na maleńkim ogni ok. kwadransa. Odstawić z ognia na 0,5 godziny. Przecedzić i zebrać spływający sok pomarańczowy.
Owoce kumquat podzielić na ćwiartki i koniecznie dokładnie pozbawić pestek.
Owoce przeważnie mają po dwie pestki. Zdarza się jednak, że i po pięć, albo ani jednej!
Na dnie odpowiedniego rondelka rozprowadzić  cukier i postawić na średnim ogniu. Gdy zacznie karmelizować, wlać przecedzony sok pomarańczowy. Nie mieszać! Gdy się cukier rozpuści, wrzucić pokrojone owoce kumquat i bez przykrycia gotować na maleńkim ogniu 10 - 12 minut.
Przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i zawekować.
Tak przygotowane mogą stać w lodówce przez 2 - 3 miesiące.

Podawanie:
podawać jako ozdobne urozmaicenie smakowe do różnych deserów, a głównie do tortów, pierników, serników lub makowców.

Tadeusz Gwiaździński

niedziela, 7 maja 2017

Waniliowy torcik Galliano na przyjęcia w szczupłym gronie.

Torcik Galliano (tortownica Ø 20 cm)


Głównie dla zwolenników aromatu wanilii.
Składniki:
4 jaja klasy „M”
100g cukru
szczypta soli
100g pszennej mąki (Typ 700)
1 opakowanie budyniu waniliowego (45g)

Krem:
2 żółtka
70g cukru
250ml mleka
1 łyżka cukru
1 laska wanilii
5 płatów żelatyny (7 x 12 cm) względnie tyle granulatu ile potrzeba do 0,5 l płynu
100ml likieru Galliano Vanilla (30 % alk.)
250ml słodkiej śmietanki kremówki 36%!

Dodatkowo:
50 ml likieru Galliano
50 ml syropu (100g cukru rozpuszczonego w 100ml gorącej wody)
(kto ma i może, zamiast cukrowego daje - Sirup Geranium*)
100ml gorącego mleka
200g konfitury z żurawin

wtorek, 2 maja 2017

Praktyczne porady w sprawie pracy nad tortami.

Tort jest wyrobem cukierniczym, który zasadniczo bywa podawany na stół z jakiejś uroczystej okazji. Dlatego jak żaden inny produkt powinien być wykonany nadzwyczaj starannie. Na talerzu ma cieszyć a nie wzbudzać zwątpienie.


Pierwszą prezentacją jest zawsze wniesienie na stół całego gotowego wyrobu.
Przy tej okazji nie wolno zapominać, że każda wyserwowana porcja ma się prezentować jednakowo elegancko.
Dlatego składając tort trzeba pamiętać aby wszystkie warstwy miały zachowaną proporcjonalną wielkość i grubość.

Tu widać, że jednoznacznie dolna warstwa jest cieńsza od górnej. Nawet jeżeli smak jest OK ta dysproporcja trochę razi na talerzu.

niedziela, 23 kwietnia 2017

Podstawowe błędy parzenia kawy w kawiarce!

Kawa parzona we włoskim dzbanuszku, w Polsce powszechnie zwanym kawiarką.
Niestety tak parzony napój nie należy do najzdrowszych a to ze względu na zbyt wysoką temperaturę jaka powstaje wewnątrz naczynia.


Jeżeli już nie ma innej możliwości powinno się przestrzegać następujących zasad:

1. - przygotować sitko na kawę, wstawiając je do szklanki odpowiedniej wielości

Sitko opierając się o brzegi szklanki powinno stać możliwie równo.
To znacznie ułatwia porcjonowanie kawy. Kolejno grzbietem łyżeczki wyrównać powierzchnię. W żadnym wypadku nie ubijać!!!
CZĘSTO POPEŁNIANY BŁĄD - ubijanie kawy bo to powoduje utrudnienie przepływu naparu i w konsekwencji niepożądane spowolnienie procesu.

piątek, 7 kwietnia 2017

Tort orzechowy. Odnowiony i poprawiony przepis z dawnego TV programu DK.

Na prośbę czytelniczek.

TORT ORZECHOWY  (poprawiony i zmodyfikowany przepis z dawnego TV programu DK) tortownica o średnicy 28cm

  
Składniki biszkopta:
300g mielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki
½ szklanki tartej bułki, albo jeszcze lepiej (!) tartego biszkopta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(przepis tego wymaga ale moim zdaniem proszek do pieczenia jest zbyteczny!)

10 jaj
10 łyżek cukru
1 opakowania cukru waniliowego (7g)
dobra szczypta soli

niedziela, 2 kwietnia 2017

Ciasto z czekoladą i z jabłkami.

UWAGA! Przepis na tort orzechowy, o który prosi wiele osób będzie w piątek 7 kwietnia!

Poniżej ciasto - deser, z myślą o tych, którzy nie przepadają za słodkim.

Czekoladowe ciasto z jabłkami (przepis na 10 – 12 porcji) Forma 24 x 24cm,

względnie tortownica Ø 24cm


Trzeba mieć sporo cierpliwości aby móc odczekać z krojeniem zanim ciasto wystygnie.
Składniki:
Ciasto podstawowe:
3 jaja kasy „M”
100 – 200g miałkiego cukru (kto lubi słodkie daje więcej cukru!)
180g miękkiego masła
200g mąki pszennej (Typ 480 – 500)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z 1 laski wanilii
0,5 łyżeczki przyprawy do pierników (mielony cynamon + mielone goździki)
szczypta soli

Składniki uzupełniające:
180g gorzkiej czekolady (najlepiej kuwertury 70%)
4 jabłka, najlepiej z gatunku szara reneta
5 łyżek syropu cukrowego  (kto ma - z buraków cukrowych, względnie glukozy)
100g grubo mielonych orzechów laskowych

Do posypania przed pieczeniem:
0,5 szklanki migdałów w płatkach

piątek, 31 marca 2017

Ciasto na domowe pierogi.

Domowe pierogi - kolejny po rosole "niebezpieczny" temat. Niebezpieczny bo pokażcie mi w Polsce gospodynię domową, która nie karmi rodziny pierogami własnej roboty. Znakiem tego jeżeli ktoś z czytających ten tekst ma swoją od lat sprawdzoną recepturę, powinien konsekwentnie trzymać się swoich zasad.

Zawsze smakują wybornie. Obojętnie czy podlane roztopionym masłem czy okraszone podsmażonym boczkiem.
Składniki:
ok. 700g mąki tortowej
(słynąca z najlepszych pierogów koleżanka żony Helenka twierdzi, że najlepsza jest ta z Biedronki)

ok. 1,5 szklanki gorącej wody prosto z czajnika
1 jajo
1 łyżeczka soli

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....