Pasta najlepiej sprawdza się na razowym czarnym chlebie. |
2 łyżki gładkiego tłustego białego twarożku
1 łyżka łagodnego sera Gorgonzola
W żadnym wypadku nie wolno stosować przeterminowanego sera Gorgonzola bowiem grozi to tym, że pasta w smaku będzie gorzka! |
2 plastry bardo cienko ukrojonej szynki parmeńskiej
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 limonki
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
Gorgonzolę rozgnieść widelcem. Dodać biały gładki twarożek i dobrze wymieszać. Kolejno niezbyt drobno posiekaną zieleninę. Z plastrów szynki wyciąć tkankę tłuszczową. Czyste mięso pokroić w kostkę i dodać do masy. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie sól z szynki przejdzie do masy serowej.
Po wyjęciu z lodówki dodać sok z limetki i czarny pieprz prosto z młynka.
Dobrze wymieszać i podawać do razowego żytniego chleba.
Podana proporcja składników wystarcza na 8 - 10 solidnie posmarowanych kromek chleba. |
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.