Jedna płaska łyżeczka w zupełności wystarczy gdyż zwiększona ilość uczyni danie zbyt pikantnym.
Taki łosoś jako przekąska (licząc po 1 łyżce na osobę) z powodzeniem wystarcza na 10 porcji. |
100 g bajcowanego łososia
1 mała biała cebula
2 jaja ugotowane na twardo
2 łyżeczki czarnego pieprzu marynowanego w soli
http://barwysmaku.blogspot.co.at/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html
1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka świeżo i niezbyt drobno posiekanego kopru
0,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej lub jeśli ktoś ma - jeszcze lepiej kwiatu soli (Fleur de Sel)
Wykonanie:
filet bajcowanego łososia pokroić w drobniusieńką kosteczkę.
Tak samo pokroić cebulę. NIE SIEKAĆ.
Ugotowane na twardo i ostudzone jaja obrać i pokroić w kostkę ale nie tak drobno jak wyżej.
Dodać marynowany pieprz, oliwę, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Półmisek pokryć folią spożywczą i na 1godzię wstawić do lodówki. Na 15 minut przed podawaniem wyjąć z lodówki dodać koper i dobrze wymieszać.
W razie potrzeby doprawić solą wg indywidualnego smaku.
Większa porcja (np. 2 łyżki) uzupełniona sałatką z pomidorów i papryki śmiało może wystąpić w roli pełnej przystawki. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.