Świeży ogórek znacznie łagodzi słony smak śledzia. |
3 filety śledziowe
1 świeży ogórek
1 mała cebulka szalotka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki gęstego greckiego jogurtu
1 ugotowany czerwony burak
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
gałązki świeżego kopru i zielone listki sałaty do dekoracji
czarny pieprz prosto z młynka
sól
Wykonanie:
ogórka obrać ze skóry i ze środka usunąć nasiona. Pokroić w drobną kostkę wielkości małego groszku. Z otrzymanej masy pobrać 1 czubatą łyżkę i lekko posolić. Na 15 minut odstawić na bok. Kolejno dokładnie osączyć z wody, którą z miąższu ogórka wyciągnie sól.
Filety śledziowe wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Pokroić w kostkę jw. Dodać tak samo pokrojoną szalotkę i wszystko razem dobrze wymieszać ze śmietana i jogurtem. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.
Burak obrać i poszatkować tak cienko jak tylko się da. Układać na zakąskowych talerzach jak na zdjęciu. Cienko posmarować olejem rzepakowym. Na środku uformować krążek tatara i udekorować zieleniną.
Podawać natychmiast. Najlepiej z czarnym żytnim chlebem.
Tadeusz Gwiaździński.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.