czwartek, 29 marca 2018

Nereczki królika w śmietanowo musztardowym sosie.

Nerki królika na talerzu to absolutna rzadkość. Z tego prostego względu, iż kupując całego królika wchodzisz w posiadanie jedynie dwóch maleńkich nereczek. W związku z tym nie ma sensu zabierać się za ich osobne gotowanie. Jeżeli jednak dostawca królika jest jednocześnie hodowcą dobrze jest zamówić u niego kilka nerek ekstra.

Składniki:
10 nereczek królika
1 łyżka octu jabłkowego (6%)
1 szklanka zimnej wody
tłuszcz do smażenia
0,5 łyżeczki musztardy chrzanowej
2 - 3 łyżki śmietany (12%)
1 łyżka świeżo posiekanych listków estragonu (względnie w zastępstwie zielonej pietruszki)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
nereczki oczyścić z błon i przekroić wzdłuż na płaskie połowy. Na 20 minut zalać szklanką wody z dodatkiem octu. Kolejno odcedzić i osuszyć.
Smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu roślinnym po max. nie całe 2 minuty z każdej strony. Skręcić ogień do absolutnego minimum. Lekko posolić. Dodać musztardę i śmietanę. Szybko wymieszać. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka i na wydaniu posypać siekanym estragonem lub zielona pietruszką.
Podawać natychmiast z białym pieczywem jako maleńką przekąskę, na wydaniu posypane świeżą zielona pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...