Plastry piersi
kaczki na różowo, podawane na sałatce z bambusa z filetami czerwonego
grejpfruta dookoła.
Składniki:
pierś kaczki
sałatka z bambusa na 6 – 8 osób
sałatka z bambusa na 6 – 8 osób
2 czubate łyżki
pokrojonego w nitkę, marynowanego młodego imbiru (na zdjęciu słoik z lewej)
33 dag
marynowanego bambusa, dodatkowo pokrojonego w słomkę (na zdjęciu środkowy
słoik)
1 słoik pędów
bambusa, gotowanych w oleju chili (słoik z prawej)
Wykonanie:
skórę piersi kaczki ponacinać romboidalnie ostrym nożem , uważając aby nie naruszyć tkanki mięsnej. Nie solić!
Bez dodawania żadnego tłuszczu, skórą do dołu ułożyć na środku zimnej teflonowej patelni o grubym dnie. Postawić na mocno średnim ogniu i w zależności od wielkości sztuki smażyć przez 7 - 8 minut.
W ten sposób tłuszcz ze skóry kaczki dobrze się wytopi.
Na 1 minutę przed końcem smażenia posolić i zgodnie z czasem odwrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 7 - 8 minut. Posolić, doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Zdjąć z patelni i szczelnie zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka!
Na ok. 15 minut ułożyć na siatce piekarnika rozgrzanego do 140 °C. Środkowa półka, grzeje góra + dół.
Bez dodawania żadnego tłuszczu, skórą do dołu ułożyć na środku zimnej teflonowej patelni o grubym dnie. Postawić na mocno średnim ogniu i w zależności od wielkości sztuki smażyć przez 7 - 8 minut.
W ten sposób tłuszcz ze skóry kaczki dobrze się wytopi.
Na 1 minutę przed końcem smażenia posolić i zgodnie z czasem odwrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 7 - 8 minut. Posolić, doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Zdjąć z patelni i szczelnie zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka!
Na ok. 15 minut ułożyć na siatce piekarnika rozgrzanego do 140 °C. Środkowa półka, grzeje góra + dół.
Nie wolno
zapomnieć dodać do sosu, stopionego tłuszczyku, jaki powstanie w czasie
przebywania piersi kaczki w piekarniku. Przed krojeniem mięsa w plastry, zlać z
folii aluminiowej na patelnię.
Sos powstaje z tłuszczu spod smażonej piersi kaczki, kieliszka likieru pomarańczowego, dobrego gatunkowo octu balsamico i soku z cytrusów, jaki wycieka w czasie filetowania.
Składniki sałatki dokładnie wymieszać ze sobą i na wydaniu mocno podgrzać.
Sos powstaje z tłuszczu spod smażonej piersi kaczki, kieliszka likieru pomarańczowego, dobrego gatunkowo octu balsamico i soku z cytrusów, jaki wycieka w czasie filetowania.
Składniki sałatki dokładnie wymieszać ze sobą i na wydaniu mocno podgrzać.
Kto woli może danie wzbogacić o plastry skarmelizowanego kwaśnego jabłka lub podsmażonych plastrów ananasa.
Tadeusz
Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.