niedziela, 11 marca 2018

Pierś kaczki z greipfrutem na sałatce z bambusa.

Kulinarne rarytasy.
Plastry piersi kaczki na różowo, podawane na sałatce z bambusa z filetami czerwonego grejpfruta dookoła.

Składniki:
pierś kaczki
sałatka z bambusa na 6 – 8 osób
2 czubate łyżki pokrojonego w nitkę, marynowanego młodego imbiru (na zdjęciu słoik z lewej)

33 dag marynowanego bambusa, dodatkowo pokrojonego w słomkę (na zdjęciu środkowy słoik)
1 słoik pędów bambusa, gotowanych w oleju chili (słoik z prawej)

Wykonanie:
skórę piersi kaczki ponacinać romboidalnie ostrym nożem , uważając aby nie naruszyć tkanki mięsnej. Nie solić!
Bez dodawania żadnego tłuszczu, skórą do dołu ułożyć na środku zimnej  teflonowej patelni o grubym dnie. Postawić na mocno średnim ogniu i w zależności od wielkości sztuki smażyć przez 7 - 8 minut. 
W ten sposób tłuszcz ze skóry kaczki dobrze się wytopi.
Na 1 minutę przed końcem smażenia posolić i zgodnie z czasem odwrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 7 - 8 minut. Posolić, doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Zdjąć z patelni i szczelnie zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka!
Na ok. 15 minut ułożyć na siatce piekarnika rozgrzanego do 140 °C. Środkowa półka, grzeje góra + dół.


Nie wolno zapomnieć dodać do sosu, stopionego tłuszczyku, jaki powstanie w czasie przebywania piersi kaczki w piekarniku. Przed krojeniem mięsa w plastry, zlać z folii aluminiowej na patelnię.
Sos powstaje z tłuszczu spod smażonej piersi kaczki, kieliszka likieru pomarańczowego, dobrego gatunkowo octu balsamico i soku z cytrusów, jaki wycieka w czasie filetowania.

Składniki sałatki dokładnie wymieszać ze sobą i na wydaniu mocno podgrzać.

Kto woli może danie wzbogacić o plastry skarmelizowanego kwaśnego jabłka lub podsmażonych plastrów ananasa.

 Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...